tech

Wat Facebook allemaal over je weet en hoe je de schade kunt beperken

Wat Facebook allemaal over je weet en hoe je de schade kunt beperken

Gisteren werd bekend dat de Facebookgegevens van héél veel mensen, onder wie 90.000 Nederlanders, op straat liggen. We leggen je uit wat het social mediaplatform allemaal van je weet.

| Kirsten Zijderveld

En misschien nog wel belangrijker: wat je daaraan kunt doen.

Lees ook
Facebook verklaart: gegevens van 87 miljoen mensen gedeeld (waarvan 90.000 Nederlanders)

Duimpje omhoog

Vanaf het moment dat je inlogt op Facebook, verzamelt het platform gegevens van je: op welk apparaat je inlogt, vanaf welke locatie je dat doet en op welke advertenties je klikt. Reageer je met een duimpje omhoog op een foto van een vriend of een nieuwsbericht? Ook dat wordt opgeslagen. Met die gegevens komt Facebook veel over je te weten en die kennis wordt dan ook gebruikt om je advertenties te laten zien van dingen waar jij van houdt.

Activiteitenlogboek

In je activiteitenlogboek (te vinden in het menu rechts bovenin als je bent ingelogd) zie je een overzicht van wat je hebt geliket en waar je op hebt gereageerd, en kun je die acties aanpassen of verwijderen. Op die manier weet Facebook toch net weer een beetje minder van je.

Zelf advertenties bepalen

Ook wordt er nog een advertentieprofiel van je gemaakt. Op basis van je advertentievoorkeuren, maar ook op basis van gegevens die je gedeeld hebt met bedrijven via apps, je locatie of wat je vrienden leuk vinden. Je kunt bij die voorkeuren zelf aangeven wat voort soort advertenties je wel en niet wilt zien.

Opgeslagen in archief

En dat is nog niet alles: Facebook heeft al je gegevens opgeslagen in een archief dat je zelf kunt inzien. In dit archief staat wat je op Facebook gedaan hebt – van foto’s die je hebt geüpload tot de locatie waarvandaan je dat gedaan hebt – en welke gegevens zijn opgeslagen. Dat archief kun je downloaden.

Account verwijderen

De enige echte optie om ervoor te zorgen dat Facebook al deze dingen niet meer van je weet, is (helaas) je account verwijderen. En dat doe je zo: log in op Facebook, ga naar deze pagina en klik op ‘mijn account verwijderen’. Als je dat gedaan hebt, zien mensen je account niet meer. Het duurt tot negentig dagen totdat je account en alles wat je gepost hebt, verwijderd is. Terwijl Facebook je account aan het verwijderen is, hebben andere gebruikers van Facebook geen toegang meer tot je profiel.

Berichten naar een vriend

Houd er rekening mee dat er ook dingen zijn die niet in je account worden opgeslagen, zoals het sturen van een bericht naar een vriend. Als je account verwijderd is, zal die vriend je eerder gestuurde berichten nog steeds hebben. Heb je je account verwijderd en heb je tóch spijt? Dan heb je na het drukken op de verwijderknop nog een paar mogelijkheden om dit ongedaan te maken.

Bedenktijd nodig?

Zodra het verwijderen helemaal voltooid is, kun je niks meer zien dat je ooit gepost hebt op Facebook. Je account opnieuw activeren kan ook niet meer. Als je nog even wat bedenktijd wilt, kun je er ook voor kiezen je account te deactiveren. Dan heb je nog wel toegang tot je profiel als je terug wilt. Ga naar instellingen > algemeen > klik achter ‘account beheren’ op ‘bewerken’ > scroll naar beneden en klik op ‘je account deactiveren’. En dan is de keuze nu aan jou: weg ermee, of incasseren en accepteren?

NIEUWS | TECH

Bron: CNCB/Facebook/RTL Nieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer tech

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser