Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

tech

Journalisten 'The Financial Times' worden gewaarschuwd als ze te weinig vrouwen quoten

Journalisten 'The Financial Times' worden gewaarschuwd als ze te weinig vrouwen quoten

Journalisten van ‘The Financial Times’ worden voortaan gewaarschuwd door een speciaal computerprogramma als de experts in hun artikelen grotendeels man zijn.

| Marlie van Zoggel

De krant hoopt zo te forceren dat journalisten vaker op zoek gaan naar vrouwelijke deskundigen.

‘The Financial Times’

The Financial Times is een Britse economische krant met internationaal aanzien. De krant werd lang gezien als ‘de stem van de financiële wereld’, maar dan wel de mannenstem. Uit onderzoek bleek dat gemiddeld slechts 21 procent van de personen die in de krant gequote werden vrouw was. Voor de krant aanleiding om een computerprogramma te ontwikkelen dat voornamen in artikelen analyseert. Kiest een journalist te weinig voor de vrouwelijke ‘stem’ dan wordt hij of zij hierop gewezen.

Lees ook
Topvrouwen verdienen meer dan hun mannelijke collega’s

Geen quotum

De krant is het afgelopen jaar meer soortgelijke initiatieven gestart. En met succes. Een redacteur schat dat het percentage opinie-stukken in de krant dat geschreven wordt door vrouwen gestegen is naar ‘ongeveer dertig tot veertig procent’. Tegen nieuwssite Nieman Lab zegt ze dat de krant geen hard quotum heeft, maar dat ze er persoonlijk op zal toezien dat ‘het percentage in ieder geval niet meer zakt’.

NIEUWS | BUITENLAND | TECH

Bron: Nieman Lab | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer tech

Lees dit ook even

Please update your browser