Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

tech

Elon Musk stopt als bestuursvoorzitter Tesla na schikking met Amerikaanse beurswaakhond

Elon Musk stopt als bestuursvoorzitter Tesla na schikking met Amerikaanse beurswaakhond

Elon Musk en Tesla hebben gisteren een schikking getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Als onderdeel van de schikking moet Musk binnen 45 dagen aftreden als voorzitter van Tesla.

| Tim van Erp

Ook mag hij die functie drie jaar lang niet vervullen, zo meldt de SEC.

Wat ging eraan vooraf?

De SEC had Tesla en Musk aangeklaagd wegens fraude, nadat Musk via Twitter liet weten dat hij het bedrijf bij een prijs van 420 dollar per aandeel van de beurs wilde halen. De tweets zorgden ervoor dat de aandelen van Tesla meer waard werden, al waren er direct vragen over de wijze waarop het nieuws werd gedeeld en over de geringe onderbouwing.

Rammelende toelichting

Toen er een toelichting kwam bleek die te rammelen, waarop de waarde van de aandelen flink daalde. Het geld van de boetes zal ten goede komen aan investeerders die schade hebben geleden.

Musk blijft topman

Daarnaast moeten Musk en Tesla ieder een boete van 20 miljoen dollar betalen, omgerekend zo’n 17,2 miljoen euro. Tesla heeft verder met de SEC afgesproken dat het bedrijf maatregelen neemt om meer controle uit te oefenen op toekomstige uitlatingen van de 47-jarige Musk, die wel topman blijft bij het door hem opgerichte bedrijf. Musks rol van voorzitter zal worden overgenomen door een onafhankelijke bestuurder. Ook zal Tesla twee nieuwe directeuren in het bestuur benoemen.

Investeerders beschermen

Volgens SEC zijn de maatregelen bedoeld om het bestuur en toezicht bij Tesla te versterken en om investeerders te beschermen. De Amerikaanse rechter moet de schikking nog goedkeuren.

Lees ook
Is Tesla-baas Elon Musk geniaal of gek – of van allebei een beetje?

NIEUWS | BEKEND | BUITENLAND | TECH

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer tech

Lees dit ook even

Please update your browser