Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

tech

We zijn nogal laks met digitale veiligheid: 4 x simpele tips om je leven te beteren

We zijn nogal laks met digitale veiligheid: 4 x simpele tips om je leven te beteren

Een groot deel van de Nederlanders is bang voor internetcriminaliteit. Toch blijken we zelf laks als het op onze online bescherming aankomt.

| Boris Lemereis

Dat blijkt uit onderzoek waarmee het ministerie van Justitie en Veiligheid vandaag een campagne aftrapt.

Lees ook
Consumentenbond: haal hackbare GPS-horloges voor kinderen uit de verkoop

Dit doen we allemaal fout

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders software-updates weleens uitstelt. Vier op de tien mensen gebruiken regelmatig gratis openbare wifi-netwerken en hebben hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites. Eén op de vijf mensen gebruikt een wachtwoord zelfs voor meer dan tien accounts.

Makkelijk voor de hacker

En dat is dus niet zo handig. Want op openbare netwerken is het voor kwaadwillenden relatief makkelijk om mee te kijken en bijvoorbeeld wachtwoorden te onderscheppen. Zijn die wachtwoorden ook nog eens op meerdere accounts van toepassing, dan wordt het al helemaal makkelijk voor de hacker.

Tips

Maar hoe je je computer dan wél beschermt? Hier vier simpele basistips:

1. Kies een sterk wachtwoord

Een sterker wachtwoord is minder makkelijk te kraken. Hoe je een sterk wachtwoord maakt? Let op de lengte (vanaf 8 tekens wordt een wachtwoord meestal als ‘sterk’ beschouwd, maar langer is beter) en gebruik kleine letters, hoofdletters, speciale tekens en cijfers.

2. Installeer updates (zo snel mogelijk)

Die updates op je telefoon of computer zijn er niet alleen om nieuwe functies en soms ander design (waar lang niet iedereen altijd even blij mee is) door te voeren, maar hebben ook een andere belangrijke functie: beveiliging. Zodra er zwaktes in de digitale beveiliging zijn ontdekt, worden die in de eerstvolgende update verbeterd.

3. Klik niet op mysterieuze mailtjes

Mails van onbekenden, waarin je op een link moet klikken? Het advies is meestal simpel: niet doen. Wordt er gevraagd naar je persoonsgegevens, of staan er veel opvallende spel- of vertaalfouten in: dan moet er ook een belletje gaan rinkelen.

4. Maak back-ups

Ook al ben je goed beveiligd, het kan altijd gebeuren dat je tóch gehackt wordt of een virus binnenkrijgt. In zo’n geval is het handig om je gegevens ergens achter de hand te hebben, en ze moeiteloos terug kunt halen. Allemaal aan de back-up dus.

NIEUWS | TECH

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid / ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer tech

Lees dit ook even

Please update your browser