Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

wegtrekkers

Anouska en Victor gaven huis en haard op voor camperleven: 'De buitenlucht is ons huis'

Anouska en Victor gaven huis en haard op voor camperleven: 'De buitenlucht is ons huis'

Je huis verkopen, werk opzeggen en alles achterlaten om op wereldreis te gaan: in de reisrubriek ‘Wegtrekkers’ spreken we met mensen die het aandurfden. 

| Suzette Hermsen

Deze week Anouska (30) en Victor (31), die hun luxe leven in Den Haag achter zich lieten en nu samen met hun twee dochters in een camper door Europa reizen. Bestemming: onbekend.

Lees ook
Jan-Julius en Marlou zijn met hun kinderen op wereldreis: ‘Op Fiji wordt het bijna gênant decadent’

Burn-out

Anouska: “Een jaar geleden begon het idee bij ons op te spelen om alles op te zeggen en op reis te gaan. Mijn vader overleed, Victor zat midden in een burn-out, ik leefde iedere week naar de weekenden, en ineens dachten we: is dit echt het leven dat we willen?” Victor: “Voor mijn burn-out werkte ik tachtig uur per week en zag ik mijn dochters van één en vier als ik mazzel had nog net voordat ze naar bed gingen. We werkten om te leven. Om steeds maar meer geld te verdienen.”

Waar doe je het voor?

Het stel vraagt zich af of ze het leven leiden dat zíj willen, of het leven dat er door de maatschappij en door de opvoeding is ingegoten. “Liv is nu vier, maar je knippert met je ogen en ze is acht, dat wilden we niet”, zegt Anouska. Victor: “En al dat geld, waar doe je het voor? Een nieuwe iPhone, een grotere tv, het maakt je even gelukkig, maar op langere termijn bleken we er eigenlijk helemaal niet blij van te worden. We wilden alsmaar meer, maar onze levenskwaliteit werd er alleen maar minder op, dus vroegen we ons af: waar worden we nu écht gelukkig van?”

Verlost van alle spullen

Daar zijn de twee het over eens: reizen, en op zoek gaan naar plekken waar ze zich thuisvoelen. Daarop wordt het huis in Den Haag in de verkoop gezet. Binnen een week is het verkocht, mét een mooie overwaarde. Victor: “Het klinkt gek, maar het was vooral zó’n opluchting om van al die spullen in huis verlost te zijn. Je hebt zó veel, en wat moet je er eigenlijk mee? Anouska: “Het was ons, zonder dat we het echt doorhadden, tegen gaan staan dat we altijd maar meer wilden. Dat hield gewoon niet op.”

Vrijwilligerswerk

Victor geeft aan dat ze zeker ook op reis waren gegaan als ze geen mooie spaarrekening aan het verkochte huis hadden overgehouden: “Je hebt niet veel geld nodig voor de reis die we maken. We leven op elf vierkante meter en doen vrijwilligerswerk. Dat vinden we belangrijk. Zo gaan we in Portugal een familie helpen een ecolodge te bouwen, en in ruil daarvoor krijgen we dan eten.” Anouska: “Uiteindelijk willen we ook wel weer gaan werken, want voor niets gaat de zon op, maar dat hoeft niet per se in Nederland te zijn. Zo kan Victor, zolang hij maar wifi heeft, overal zijn werk als IT’er voortzetten.”

Nog nooit gekampeerd

Het gezin staat momenteel op een camping in Malaga en reist heel rustig via de kust naar beneden. Victor, die voor deze reis nog nooit gekampeerd had, was van tevoren erg benieuwd hoe het zou zijn om in een camper te wonen. “We vertrokken op 11 februari en al binnen een week voelde het aan als ons huis. En die elf vierkante meter: onze leefruimte is buiten.” Anouska: “Het is zo heerlijk dat je overal naartoe kunt reizen, maar wel altijd je huis bij je hebt. En die vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt, maar hebt wel je altijd je veilige omgeving bij je. We zitten nu aan zee. Dus ’s ochtends stappen we naar buiten, laten we onze nieuwe pup uit, en zo begint dan de dag. ”

Ouderen

Victor: “Tijdens deze reis zien we om ons heen dat 80 of misschien wel 95 procent van alle mensen op de campings uit ouderen bestaat. Dat waren wij ook geweest als we zo door waren gegaan. Dat heeft ons wel aan het denken gezet. Waarom doen veel mensen dat pas als ze met pensioen zijn?.” Anouska: “Je hoort nooit iemand op z’n sterfbed zeggen: ‘Had ik maar meer gewerkt’. Dan zijn wij nu toch het juiste aan het doen.”

Leerplichtig

Hoe het vervolg van de reis eruit ziet is nog onduidelijk. Anouska: “Liv is over een jaar leerplichtig, dus daar zijn we wel mee bezig. Ze staat nog ingeschreven bij een school in Den Haag, maar misschien gaan we wel aan home schooling doen.” Victor: “We zijn erg met haar bezig, maar volgens mij is dat eigenlijk helemaal niet nodig. Kinderen passen zich zo makkelijk aan en maken makkelijk contact. We zorgen er dan ook wel altijd voor dat we op plekken met andere kinderen staan. En verder: we zien wel waar we belanden.”

Ontdekkingsreis

Of de familie iets mist uit Nederland? Anoukska: “Behalve onze familie en onze vrienden, niets. En zelfs dat: tegenwoordig kun je door internet zo makkelijk contact houden.” Zich druk maken over de toekomst doen ze ook niet. Victor: “Voorheen dachten we dat geld ons vrijheid gaf, maar dat is niet meer zo. Dat materiële leven willen we niet meer. En de hele tijd op je sociale omgeving leunen ook niet meer. Wat we dan wel precies willen voor de toekomst, weten we ook nog niet helemaal. Dat is onze ontdekkingsreis.”

Anouska, Victor en hun twee kinderen volgen op hun wereldreis? Dat doe je via Instagram @familycampertrip, of via hun website

wereldreis camper

Volg LINDA.reizen nu ook via Facebook voor een fijne dosis reisberichten op je tijdlijn. 

NIEUWS | INTERVIEW | REIZEN | WEGTREKKERS

Bron: Family Campertrip | Foto: Family Campertrip

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer wegtrekkers

Lees dit ook even

Please update your browser