reizen

Vet leuk: berg vet uit het riool in Londen wordt tentoongesteld én heeft een eigen livestream

Vet leuk: berg vet uit het riool in Londen wordt tentoongesteld én heeft een eigen livestream

Een klomp vet die vorig jaar uit het Londense riool werd gehaald, is vanaf nu te zien in het Museum of London.  Speciaal voor de liefhebbers zijn de veranderingen van de massa vet ook dag en nacht online te volgen. 

| Marlie van Zoggel

Tip: bewaar de livestream voor ná het eten.

250 meter vet

Eind 2017 vonden rioolwerkers een gigantische hoeveelheid opgehoopt vet in het verouderde riool van de Britse hoofdstad. De ‘vetberg’ was zo’n 250 meter lang en 130 ton zwaar. Het vet werd verwijderd, maar deze week maakte het Museum of Londen bekend een klein stukje te hebben opgenomen als onderdeel van de permanente collectie. Eerder waren in het museum al tijdelijk twee stukken vet te bewonderen.

Giftig

De vetberg ontstond door een jarenlange ophoping van olie, make-updoekjes, luiers, tampons en condooms in het riool en ruikt – subtiel gezegd – niet naar rozen. Om bezoekers te beschermen tegen de stank en de ‘zeer giftige’ bacteriën, zit het vet in het museum verpakt in een glazen kist.

Fatcam

Op de vetberg groeien inmiddels verschillende schimmels, waardoor de substantie verandert van kleur en vorm. Nieuwsgierig geworden? Het ‘kunstwerk’ is online te bewonderen via de zogeheten fatcam.

Lees ook
Nergens in Europa zit het rioolwater zo vol xtc-resten als in Amsterdam

NIEUWS | OPMERKELIJK | BUITENLAND | REIZEN

Bron: Museum of London, The Guardian, VRT

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser