Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Lisette (33) woont op Curaçao en komt rond van haar hobby koraalduivel-jagen

Lisette (33) woont op Curaçao en komt rond van haar hobby koraalduivel-jagen

Lisette Keus woont op Curaçao en ruilde haar werk als journalist in voor een ‘baan als koraalduivel-jager’. Sinds een jaar leeft ze volledig van deze exoot die een grote bedreiging vormt voor het koraal. 

| Suzette Hermsen

LINDAnieuws sprak met Lisette over haar bijzondere werk.

Lees ook
Kim (23) werd verliefd en emigreerde voor haar vakantieliefde naar Denemarken

Wát voor een vis?

Lisette woonde als kind een aantal jaar op Curaçao en kwam na wat omzwervingen als journalist terug op het eiland. Als tienjarig meisje had ze daar al leren duiken dus toen ze jaren later weer op dezelfde plekken in het water lag, was ze nogal verbaasd de koraalduivel te zien. Lisette: “Ik zag die vis en dacht echt what the * is dat voor beest? Ik werkte toentertijd voor de krant en heb er een artikel over geschreven. Zo vond ik onder meer uit dat de koraalduivel superlekker is, een delicatesse was in Japan en voor 160 dollar per vis verkocht werd (toen). Nu voor nog maar 10 dollar per kilo,” lacht ze. “Maar goed, we zijn toen eerst stiekem begonnen met jagen, want speervissen was verboden. Nog steeds overigens, maar alleen jagen op de koraalduivel wordt gedoogd.”

Schadelijk voor het rif

Dat komt doordat koraalduivels schadelijk zijn voor het rif. Lisette legt uit: “Ze eten veel, planten zich heel snel voort (drie miljoen eitjes per jaar), maar worden zelf niet gegeten. Het is dus niet zo dat de koraalduivel zelf schadelijk is doordat ze het koraal opeten, maar ze eten de kleine visjes die het rif juist nodig heeft om de algen van het koraal te eten. Als dat niet gebeurt, krijg je een soort deken van algen over het rif waardoor de koralen langzaam stikken. Wat veel mensen niet weten – ik eerst ook niet – is dat koraalriffen de longen van de zee zijn en meer stikstof omzetten naar zuurstof dan de oerwouden. Bizar he? Je kunt je voorstellen wat voor effect dat kan hebben: drie miljoen eitjes per jaar per vis, zonder dat ze zelf gegeten worden.”

Een combi tussen kreeft en kabeljauw

Kort nadat Lisette de koraalduivel voor het eerst zag, is ze op de vis gaan jagen. Eerst om het rif te helpen, maar nadat de vriezer vol lag en ze kilo’s terug de zee in moest gooien, is ze de vissen gaan verkopen aan restaurants. “Ik ben letterlijk met koelboxen vol met vis de keukens ingelopen en heb chefs geleerd hoe de vissen schoon te maken en wat er mee klaar te maken. Ze zijn namelijk echt heel lekker. Een stevige witvis. Sommige zeggen qua smaak een combi tussen kreeft en kabeljauw. Ik heb denk ik teveel koraalduivel gegeten om het nog te kunnen vergelijken, maar lekker is het wel. En je hoeft alleen de stekels af te knippen. Het is een normale vis om schoon te maken.”

Alles van en met

Lisette vond de patronen van de vis zo mooi dat ze op het internet opzocht of ze daar nog iets mee kon. “Ik vond het zo zonde om een dier te doden en zoveel weg te gooien. Uiteindelijk kwam ik bij een project in Belize die er sieraden van maakte. Dezelfde dag nog ben ik het water ingegaan, heb een vis gevangen, gedroogd, bewerkt en ’s avonds zat ik super trots met zelfgemaakte vissenoorbellen in mijn oren aan de bar. Na drie dagen begonnen deze enorm te stinken, echt vies”, lacht ze. “Maar na een paar tries and errors heb ik uiteindelijk de manier gevonden. Superleuk. En dus kan ik er nu van leven: ik geef les in het jagen, jaag zelf en verkoop de vissen, maak en verkoop de sieraden en organiseer soms events als diners, workshops en kooklessen. Alles van en met de koraalduivel.”

Binnenkort naar Curaçao? Dan weet je dus wat je in restaurants moet bestellen. Kijk voor meer informatie over het jagen én de oorbellen op lionfishcaribbean.com. En wil je graag een ticket boeken? Dat doe je hier, bij TUI.

SNACKS | LIFESTYLE | INTERVIEW | BUITENLAND | REIZEN

Bron: Lisette Keus | Foto: Lionfish Caribbean

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser