Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Dit Nederlandse gezin met pubers woont al twee jaar in Chili - en gaat nu weer op reis

Dit Nederlandse gezin met pubers woont al twee jaar in Chili - en gaat nu weer op reis

Linda en Jeroen van Kooij wonen al twee jaar in Zuid-Amerika. Ze vergaarden bekendheid door hun deelname aan het RTL-programma ‘Helemaal Het Einde!’, waarvoor ze zich in Chili vestigden.

| Erik van Dam

Nu pakken ze hun spullen weer in, want de reis gaat verder. We praten met ze voor onze rubriek Wegtrekkers.

Kennismaken

We leerden het gezin Van Kooij begin vorig jaar kennen. Vader Jeroen, moeder Linda en kinderen Dean, Jana en Inez startten met een budget van 75.000 euro en een stukje grond van vijf hectare op landgoed La Sirena in Chili. Daar richtten ze een yogaschool op. Na een jaar verhuisde de familie naar het nabijgelegen dorpje Pichilemu, waar ze nu nog zitten. Het tv-avontuur zit er inmiddels ruimschoots op, maar het gezin Van Kooij is het leven in Chili nog niet zat.

Ups en downs

Terugblikkend op het jaar dat achter ze ligt, constateren Linda en Jeroen dat het een periode met ups en downs is geweest. In de laatste uitzending van Helemaal Het Einde! was te zien hoe het gemeentebestuur in Pichilemu aan de slag wilde met het Nederlandse gezin. Hun yogaschool Al Fin Del Mundo zou ingezet worden om de Chilenen gratis te laten bewegen en de T-shirts en tassen lagen al klaar.

Onderschat

Wanneer we ze bellen, horen we dat dat toch anders gelopen is dan gedacht. “We hadden mondeling een deal gesloten en gingen na de promotie van ons boek in Nederland met die gedachte terug naar Chili. Daarna trok de gemeente zijn keutel weer in en zijn ze de afspraken niet nagekomen om het sport- en health-center te bekostigen. Althans, niet bij ons. Ze hebben gekozen voor een andere locatie”, vertelt Jeroen vanuit Pichilemu. Linda vult aan: “Er is een ander raadslid op de stoel van de vorige gekomen, met een neef of nicht die een zaaltje heeft waar mensen ook kunnen bewegen. En die krijgt dan voorrang. Zo gaan die dingen, dat hebben we onderschat.”

Linda, Dean, Inez, Jana en Jeroen van Kooij

Linda, Dean, Inez, Jana en Jeroen van Kooij

Camper gekocht

Linda en Jeroen zitten niet bij de pakken neer. Ze hebben een camper aangeschaft en gaan daar binnenkort mee op reis, wanneer al hun bezittingen verkocht zijn. Na twee jaren in Chili trekken ze er weer op uit. Zoon Dean (15) en dochters Jana (12) en Inez (8) gaan met ze mee. “De meiden zijn super enthousiast, hebben er zin in om weer te reizen en zijn benieuwd naar alle nieuwe indrukken. Onze zoon vindt het iets minder”, vertelt Linda.”Die heeft zijn draai wel gevonden in Pichilemu en is ook gescout voor het surfteam. Dus nu we weer op reis gaan, moeten we wel de golven zoeken. Het hoort er een beetje bij: je krijgt een nieuw avontuur, maar laat de vastigheden wel weer los.”

Verder reizen

Het gezin zal de komende tijd Zuid-Amerika verder ontdekken. Ze gaan naar het zuiden van Chili en daarna verder, richting Patagonië. Waar en wanneer ze stoppen, weten ze nog niet. Onderweg door Zuid-Amerika hopen ze veel Nederlanders te zien en te spreken. Hun verhalen schrijven ze op. “Al die mensen hebben iets te vertellen: een puur verhaal. We zullen daar over bloggen en misschien komt er weer een boek. Maar dat weten we nog niet”, zegt Jeroen.

Onderwijs

Het laatste jaar stond bol van de uitdagingen voor het gezin Van Kooij. Zo gaven Linda en Jeroen hun drie kinderen thuis onderwijs, omdat het niveau in Chili niet aansloot bij dat in Nederland. “Op zeker moment hadden de kinderen een achterstand”, geeft Linda aan. “We hebben veel tijd en werk gestopt in het bijspijkeren van hun kennis. Gebeld met docenten in Nederland, wanneer we niet meer wisten hoe we het nog anders moesten uitleggen dan we al deden. Dat hielp enorm. Lesgeven is echt een vak, dat je niet zomaar beheerst. Gelukkig hebben we de achterstand nu omgezet in een ogenschijnlijke voorsprong.”

Lees ook
10 x waarom je ooit in je leven met een camper op pad wil (door Chili, Bolivia en Peru)

Maar hoe dan?

Toch blijft die ene, prangende vraag hangen. Waar doen ze het allemaal van? Was de spaarpot zo groot of leeft het gezin van weinig? “Het is een combinatie van factoren”, lacht Linda. “We hebben wat gespaard en daarnaast is er overal en altijd wat te verdienen. Op de camping, op locatie, je kunt altijd iets verdienen met het geven van yogalessen. Dat combineren we met kleine verdiensten uit onze social media-activiteiten. En nu we al onze bezittingen verkopen, komt er weer wat geld bij. We zitten straks met z’n vijven in een camper en die kun je niet volproppen met spullen. Als je zo alles bij elkaar optelt, kun je het lang uitzingen. We gaan zien wat er op ons pad komt.”

SNACKS | INTERVIEW | BUITENLAND | REIZEN | WEGTREKKERS

Foto: Familie Van Kooij

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser