Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Zweedse student (22) die uitzetting vluchteling staakte, nu aangeklaagd

De Zweedse activist Elin Ersson ging in juli dit jaar twee uur lang in een gangpad van een vliegtuig staan, omdat een mede-passagier het land uitgezet zou worden. Nu wordt ze aangeklaagd voor die actie. 

| Maaike van de Graaf

Ze streamde destijds haar actie live op Facebook en die video ging totaal viraal.

Protest

Elin vloog van Göteborg naar Istanbul. In het vliegtuig was ook een 52-jarige man aanwezig, die uitgezet zou worden naar Afghanistan door de Zweedse immigratiedienst. Toen de student daarachter kwam, besloot ze op te staan en niet meer te gaan zitten. Daardoor kon het vliegtuig niet de lucht in.

De bak in

Zweedse officieren van justitie hebben laten weten dat Ersson zal worden vervolgd in de rechtbank voor ‘overtreding van de luchtvaartwet’. Dat schrijft The Guardian. Toen de piloot tegen Elin zei dat ze moest gaan zitten, weigerde ze dat. Daarom kan ze een boete en maximaal zes maanden gevangenisstraf krijgen.

Activist

“Ik deed het als individu, activist en medemens”, zei Ersson aan Zweedse media. “Mijn uitgangspunt is dat hij een mens is en het verdient om te leven. In Zweden kennen we de doodstraf niet, maar uitgezet worden naar een land in oorlog kan zijn dood betekenen.” Ersson houdt vol dat ze onschuldig is aan welke misdaad dan ook. De man is inmiddels uitgezet.

Lees ook
Zweedse student (22) voorkomt uitzetting vluchteling door protest in vliegtuig

NIEUWS | BUITENLAND | REIZEN

Bron: The Guardian | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Toos TToos T

Jullie berichtgeving klopt niet. Jullie doen alsof dit een spontane actie was. De student werkt bij een vluchtelingenorganisatie en heeft een plan gemaakt om een bepaalde vlucht te vertragen. Ersson negeerde de herhaaldelijke verzoeken van de crew om te gaan zitten. Ze eiste van de piloten en de stewardessen, dat de vluchteling weer kon uitstappen en niet het land uitgezet zou worden.

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser