Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Je woning verhuren via Airbnb wordt binnenkort een stuk moeilijker door deze maatregel

Je woning verhuren via Airbnb wordt binnenkort een stuk moeilijker door deze maatregel

Wanneer je een paar maanden niet in je eigen huis vertoeft – bijvoorbeeld omdat je een paar weken met je billen op Bali zit – gooi je gewoon even je woning op Airbnb. Maar niet voor lang meer.

| Marloes van Wijnen

De overheid gaat de strijd tegen illegale woningverhuur opvoeren, en pakt om te beginnen Airbnb aan.

Registratieplicht

Momenteel leidt illegale woningverhuur regelmatig tot overlast. Zo wordt het maximale aantal van zestig dagen verhuur per jaar vaak overschreden door de verhuurders. Met het nieuwe systeem kunnen gemeenten gemakkelijk kijken welke huizen worden verhuurd aan toeristen en wordt het makkelijker op te treden bij een overtreding van één van deze regels.

Illegaal is geen optie meer

‘Het is ambitieus, maar het is mijn ambitie’, schrijft Kajsa Ollongren, minister van Wonen en initiatiefnemer van de registratieplicht in een brief aan de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat gemeenten verhuurders kunnen verplichten om bijvoorbeeld op Airbnb een uniek registratienummer te vermelden. Met zo’n nummer krijgen gemeenten zicht op de verhuuradressen.

Straffen

Daarnaast gaat de minister onderzoeken hoe zowel illegale verhuurders als de sites die dit mogelijk maken, aangepakt kunnen worden. Zo wordt er uitgezocht of verhuurders kunnen worden gestraft als ze zich schuldig maken aan illegale woningverhuur. Ook wordt er gekeken of er boetes kunnen worden uitgedeeld aan websites die dit mogelijk maken. VVD en SP zijn zelfs van mening dat de overtreding als economisch delict moet gaan gelden. In dat geval zou ook de winst van deze illegale verhuurders kunnen worden afgepakt.

Lees ook
Verhuur je je huis via Airbnb, kom je bij terugkomst terecht in déze ravage

Wist je al dat je LINDA.reizen nu ook kunt volgen op Facebook? Voor je dagelijkse dosis reisinspiratie en de leukste lijstjes, met de mooiste Airbnb-appartementen bijvoorbeeld.

NIEUWS | WONEN | REIZEN

Bron: ANP/NOS | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser