Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

7 x prachtig Praag voor wie de Karelsbrug nu wel gezien heeft

7 x prachtig Praag voor wie de Karelsbrug nu wel gezien heeft

Praag is één van de meest toeristische steden van Europa, en dat is niet voor niets. De ‘Gouden Stad’ heeft naast trekpleisters als de Karelsbrug nog veel meer te bieden. 

| Astrid Slootweg

Reisleider en journalist Astrid Slootweg is door Intrepid Travel uitgeroepen tot ‘Reisleider van het Jaar, Oost-Europa’ en tipt ons nu haar favoriete en origineelste plekken in Praag.

Lees ook
LINDA. tipt: 7 x dit zijn de allerfijnste hotspots van Praag

1. Strahovklooster
In Mala Strana, de heuvelige kant van Praag, ligt het oude klooster Strahov. Rondom dit klooster vind je enkele punten met uitzicht over de oude stad. Naast het uitzicht is de lunchkaart in het restaurant van het klooster ook een bijzonder goede reden om hierheen te gaan. Het klinkt misschien niet als een culinair hoogstandje, maar het brood met varkensvlees in vet is om je vingers bij af te likken. Gecombineerd met een biertje uit de kloosterbrouwerij heb je een feestmaal op een geweldige locatie.

2. Vinohrady en Zizkov
In deze up-and-coming hipsterwijken van Praag ontwijk je het massatoerisme en kom je ogen te kort voor alle opvallende architectuur. Neem de groene metrolijn naar Jiřího z Poděbrad en stap naast het metrostation meteen binnen bij de boerenmarkt waar je overdag heerlijke verse lokale hapjes kunt halen. De kerk die in het parkje staat is een van de opvallendste Art Nouveau-gebouwen in de stad. Vooral even langs wandelen dus.

3. Metronoom
Eind jaren vijftig stond op deze plek een enorm standbeeld van Stalin die uitkeek over Praag. Het standbeeld is inmiddels vervangen door de Metronoom, maar het geweldige uitzicht is er nog steeds. Op warme zomeravonden en rond de zonsondergang is het er op z’n mooist: de stad beneden je krijgt een oranje gloed, je kunt luisteren naar livemuziek met een vers getapt biertje in je hand, en ondertussen vermaak je je kostelijk met kijken naar alle jongeren die de meest ingewikkeldste trucjes uithalen op hun skateboards. Of – als je juist al dat machtige Tsjechische eten er weer af wilt werken – je gaat lekker zelf in actie en doet (heerlijk) anoniem mee met een bootcampklasje.

4. Beelden van David Cerny
Verspreid door de stad vind je verschillende beelden van David Cerny, het enfant terrible van de Tsjechische kunst. Zo kruipen er over de televisietoren (een van de hoogste gebouwen van Praag) gezichtloze baby’s (van dichtbij te bewonderen in Kampa park), zit koning Wenceslas in de passage Lucerne naast het Wenceslasplein op een dood, ondersteboven hangend paard, en wat dacht je van twee plassende mannen voor de deur van het Kafka museum? Ogen open houden dus, voor de beelden van mr. Cerny.

5. Kampa museum
Denk je aan Praag, dan denk je waarschijnlijk aan Mucha, art nouveau en gotische gebouwen, maar het Kampa museum staat vol met moderne kunst uit verschillende Europese landen, voornamelijk uit Tsjechië. Naast de vaste collectie vind je er ook vaak tijdelijke collecties en bovendien heb je er een mooi uitzicht over de oude stad. De tuin is ook zeker een bezoek waard. Hier staan de grotere beelden uitgestald en kun je even uitgebreid genieten van de rust die de plek biedt. En dat terwijl je je toch echt in het centrum van de stad bevindt.

6. Vyšehrad
Veel mensen kennen de burcht van Praag met de St. Vituskathedraal. Maar heb je wel eens gehoord van Vyšehrad? Het betekent ‘het hoge kasteel’, en daar is niets aan gelogen. Naast het kasteel vind je op deze plek een theater, een basiliek en een begraafplaats, de Père Lachaise van Praag. Talloze prominente Tsjechen hebben hier hun laatste rustplaats gevonden en het ene graf is nog mooier dan het andere.

7. Cesky Krumlov
Heb je nu het idee dat je echt alles in Praag wel hebt gezien, maar je hebt nog wat tijd over? Overweeg een dagtrip naar Cesky Krumlov, een van de best geconserveerde middeleeuwse steden in Europa. Als je alleen het historische centrum wilt bekijken heb je aan een dag genoeg, maar wil je wat langer blijven, dan kun je overnachten in een van de vele authentieke hotels of guesthouses. Heb je meteen wat extra tijd voor een boottochtje over de Moldau of een fietsrit in de heuvels rond de stad.

Zin gekregen om naar Praag te gaan? TUI biedt tiptop stedentrips aan die ook nog eens betaalbaar.

Meer leuke steden in Europa ontdekken? Journalist Liesbeth Rasker ontdekte samen met haar zusje de leukste plekken van Madrid: 

SNACKS | BUITENLAND | REIZEN

Bron: Astrid Slootweg | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser