samen op de sofa

Persoonlijk Verhaal

samen op de sofa

We investeren in allerlei hulp om onszelf te ontplooien en nóg gelukkiger te worden, dus waarom niet voor ons liefdesleven? “Zie het als inspiratie, een boost. Een soort apk voor je relatie.”

Neerploffen bij een psycholoog als je ‘ff in de knoop zit’, daar kijkt geen mens meer van op. zelfs prinses Amalia doet het. ‘ik vind het geen taboe’, schrijft ze in haar biografie over haar bezoeken aan de psycholoog. ‘soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand.  Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak. even m’n hart luchten, en dan ben ik weer voor een maand klaar.’ De prinses is niet de enige: een groeiende groep Nederlanders (tien procent, zo meldt het cbs) gaat minstens één keer per jaar naar een psycholoog. Niet alleen voor mentale sores zoals depressie en burn-out, ook voor alomvattende levensvragen, een beer op de weg, wie ben ik?, wat wil ik?  Je kent het wel.

Het aantal lifestyle-coaches dat zich heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel is de ­afgelopen vijf jaar ruim verviervoudigd. In Londen opende onlangs ’s werelds eerste mental health-winkel: Self Space – Everyday mental maintenance. Met de slogan ‘We’re all a bit messy’ kun je er binnenwippen voor een consult. Je krijgt er een preventieve check-up, zoiets als je halfjaarlijkse tandartsbezoek om gaatjes te voorkomen.
We vinden het doodnormaal om aandacht, energie en (bakken met) geld uit te geven aan ­persoonlijke ontwikkeling, cursussen en hulp voor persoonlijke groei. Opvallend: relatietherapie en -coaching blijft achter. Zodra je zegt dat je met je partner in therapie zit, word je met argusogen aangekeken. Want therapie met je liefje betekent: crisis, bonje, er is vast buiten de pot gepiest. Relatietherapie doe je pas als het écht niet meer gaat.
“Mede door internalisering in films en media hebben we een beeld gecreëerd van hoe de liefde zou moeten zijn”, aldus Veronne van der Meijs, relatiecoach en co-founder van Bureau Liefhebbers.