nieuws

Vrouwelijke WK-verslaggevers zijn belagers spuugzat en starten protestcampagne

Er zijn dit WK mannenvoetbal meer vrouwelijke sportverslaggevers op de been dan ooit. Tegelijkertijd worden ze ook vaker seksueel belaagd dan ooit. 

| Justine Wouterson

En dat zijn de vrouwen meer dan zat. Daarom startten ze een campagne tegen het seksuele ‘geweld’ waarmee ze tijdens hun werk te maken krijgen.

Slachtoffer van ongewenste intimiteiten

Dit WK verschenen er al meerdere video’s van verslaggevers die zonder pardon betast, belaagd en gezoend werden door supporters. Het overkwam onder andere Julieth Gonzalex Theran in de Russische stad Saransk. Ook reporter Júlia Guimarães werd slachtoffer van ongewenste intimiteiten. Zij ging viral nadat ze de uitzending onderbrak om de supporter die haar probeerde te zoenen, aan te spreken op zijn gedrag.

#LetHerWork

De vrouwelijke sportjournalisten zijn het zat dat er tegen racisme wel volop wordt opgetreden, maar dat tegen het lastigvallen van vrouwen nog steeds weinig gedaan wordt. Ze hebben daarom onlangs de hashtag #LetHerWork (#DeixaElaTrabalhar in het Portugees) in het leven geroepen, om het probleem onder de aandacht te brengen.

‘Het mag niet meer gebeuren’

Ook hebben ze een campagnevideo gemaakt, waarmee ze hopen een eind te kunnen maken aan het ongewenste seksistische gedrag van mannelijke sportfans. “Het is ons allemaal al eens overkomen”, klinkt het in de video. “En het mag niet meer gebeuren.”

De campagnevideo:

Goed begin

De journalisten achter de campagne hebben in Brazilië hun eerste overwinning behaald. Daar werken zij nu samen met de politie en de openbaar aanklager om ervoor te zorgen dat de wetten tegen smaad en openbare belediging in en om stadions correct worden uitgevoerd.

Lees ook
Man probeert WK-verslaggever te zoenen en zij geeft de enige juiste reactie

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | SPORT | BUITENLAND

Bron: Indy100 | Foto: Still uit video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser