nieuws

Zo werd wimperserum populair (en zo snel werd het weer uit de schappen gehaald)

Zo werd wimperserum populair (en zo snel werd het weer uit de schappen gehaald)

Volle wimpers: wie wil dat niet. Veel jonge meisjes gebruikten daarom dit jaar een wimperserum, dat met name door social influencers razend populair werd en maandenlang niet aan te slepen was.

| Elisa Heisen

Uit onderzoek van Radar blijkt nu dat het gebruik daarvan permanente bijwerkingen kan hebben.

Reclame makende influencers

Even terug. De verkoop van wimperserum bereikte dit jaar een hoogtepunt. Vooral het SuperLash Serum van het Kruidvat-huismerk was niet aan te slepen. Hoewel het product al sinds 2017 te koop was en er totaal geen reclame voor werd gemaakt in traditionele media, was het product dit jaar maandenlang in iedere Kruidvat-winkel uitverkocht. Het bedrijf bleek een slimme marketingstrategie te hebben toegepast: Kruidvat betaalde social influencers (mensen die duizenden volgers hebben op social media) om reclame te maken voor het product in hun blogs en vlogs.

Vrijblijvend

Volgens marketingdirecteur Brenda Smith van A.S. Watson, het bedrijf achter Kruidvat, gebeurde dat allemaal vrijblijvend. “We geven ze de keuze. Vinden ze het product slecht, dan hoeven ze geen reclame te maken. Maar dit product is gewoon goed en gaat viral omdat mensen het massaal omarmen”, zei ze in mei tegen de NOS. Kruidvat zei desgevraagd wel dat alle influencers in hun video’s duidelijk moeten maken dat het om sponsoring gaat.

Kritiek

Toch zijn het niet alleen jubelverhalen op social media, al snel worden er ook kritische noten gekraakt. Het product zou mogelijk niet voldoen aan de Europese wet- en regelgeving en het zou schadelijk kunnen zijn voor de ogen. Het bestanddeel dat voor wonderen zou zorgen, is bimatoprost, dat ook in medicijnen tegen oogziektes zit en als bijwerking wimpergroei heeft. De bijwerkingen van het stofje staan echter helemaal niet op de verpakking van het wimperserum vermeld.

Gevaarlijk

Ook artsen vinden het gebruik van het wimperserum gevaarlijk. Veel vrouwen krijgen er irritaties of pigmentvlekken van op hun ooglid. Maar het kan ook erger: je kunt ontstekingen krijgen of er kan een permanente verkleuring van de ogen ontstaan. Deze veranderde kleur is blijvend, ook na het stoppen met gebruiken van het wimperserum.

Uit schappen gehaald

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het wimperserum van Kruidvat onlangs uit de schappen gehaald, omdat het een geneesmiddel is en geen cosmetisch middel. Op het moment dat je een product verkoopt waar een werkzame stof in zit, heb je daar een handelsvergunning voor nodig. Dit had Kruidvat niet. Na waarschuwingen van de Europese Commissie is bimatoprost inmiddels door de meeste fabrikanten uit de serums gehaald.

Lees ook
Waarom een wimperserum niet zo onschuldig is als het lijkt

NIEUWS | BEAUTY | ACHTERGROND | LIFESTYLE

Bron: Radar/NOS/RTL Nieuws | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser