weer

Wen er maar aan: ook de komende vier zomers worden volgens deze voorspelling bloedjeheet

Wen er maar aan: ook de komende vier zomers worden volgens deze voorspelling bloedjeheet

Wie denkt dat deze warme zomer een uitzondering is, heeft het mis. De komende vier jaar blijven zomers net zo heet, voorspelt klimaatonderzoeker Sybren Drijfhout.

| Marloes van Wijnen

De Nederlander ontwikkelde samen met een Franse collega een nieuwe methode om de jaartemperatuur te kunnen voorspellen.

Patronen in het weer

En dat was een behoorlijke klus. Zo bestudeerden ze eerst de gemiddelde wereldtemperatuur van de afgelopen 140 (!) jaar, en probeerden ze daar vervolgens patronen in te herkennen. In het NOS Radio 1 Journaal probeert Drijfhout uit te leggen wat ze nou eigenlijk gedaan hebben. “We kijken wat het weer vandaag is, en ook wat het gisteren en eergisteren was. Zo kan je reeksen maken die vergelijken met historische weggegevens.”

Klimaatverandering

Voorbeeldje dan maar (met dank aan NOS): stel je even voor dat het drie dagen achter elkaar wisselvallig weer is, met een graad of 25. Wat Drijfhout en zijn collega zich dan vervolgens afvroegen, was: wat gebeurde er dan de volgende dag? Bestudeer tientallen van dit soort reeksen, en je weet wat het weer meestal werd, nadat het drie dagen achter elkaar 25 graden was.

Voorspelling tot 2022

Drijfhout en zijn collega gebruikten die uitkomsten om te bepalen hoe het weer en de temperatuur per jaar veranderden. Op basis daarvan concludeerde het stel dat het er dik in zit dat de zomers tot en met 2022 warmer zullen zijn dan normaal. Ook geeft het onderzoeksduo daar een verklaring voor. Zo is onze aarde in de eerste vijftien jaar van deze eeuw nauwelijks opgewarmd. Dat heeft volgens hen te maken met de oceanen, die deze warmte opnamen. En die warmte geven ze nu weer terug aan de aarde.

Lees ook
Hier komt die lekkere geur na een zomerse bui vandaan

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | WEER

Bron: NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer weer

Lees dit ook even

Please update your browser