Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Vindicat-lid (25) over mishandeling tijdens ontgroening: 'Geweld hoort er gewoon bij'

Vindicat-lid (25) over mishandeling tijdens ontgroening: 'Geweld hoort er gewoon bij'

Het openbaar Ministerie wil dat de veroordeling van een – inmiddels geschrapt – lid van Vindicat van kracht blijft. Hij zou een aspirant-lid hebben mishandeld.

| Yara Mureau

De verdachte Wouter B. (25) stond in 2016 bij een ontgroening op het hoofd van het slachtoffer.

Werkstraf

Vandaag diende zijn hoger beroep in Leeuwarden, omdat hij het niet eens was met een werkstraf van 240 uur. Volgens B. hoort geweld tijdens introducties van het Groningse studentencorps er gewoon bij. De ontgroening vond plaats in de kelder van de sociëteit. Het slachtoffer, dat op een betonnen vloer lag, liep hersenletsel op. Het OM is ervan overtuigd dat B. te lang en met te veel druk op het hoofd van het slachtoffer stond, waardoor een schedelbasisfractuur is ontstaan.

Spijt

Volgens een getuige was B. doorgeschoten in zijn rol en gefocust op het slachtoffer. B. zegt alleen “gecontroleerde druk” te hebben uitgeoefend. En daar heeft hij spijt van. “Het was te vernederend. Ik had beter moeten nadenken. Maar als je diep in een groep zit, denk je dat bepaalde dingen goed zijn.” B. kreeg een klap van een aspirant, dus wilde een voorbeeld zijn voor andere ‘feuten’.

‘Niks persoonlijks’

“Je moet je houden aan de normen en waarden van Vindicat. Het was niks persoonlijks tegen hem.” Zijn advocaat voegt toe dat corrigeren de essentie is van ontgroening en wil vrijspraak. “Men is niet werkelijk kwaad, maar doet alsof om iemand bang te maken. Zo wordt een dikke huid gekweekt. Aspiranten kiezen hiervoor.” Het slachtoffer luisterde mee via een videoverbinding en hoopt op een cultuurverandering binnen studentenverenigingen. Het hof doet op 22 november uitspraak.

Lees ook
De beelden liegen er niet om: ‘Rambam’ filmde undercover (heftige) ontgroeningen

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser