Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Wijkverpleegkundigen (aan huis) hoeven niet meer elke vijf minuten te registreren wat ze doen

Wijkverpleegkundigen (aan huis) hoeven niet meer elke vijf minuten te registreren wat ze doen

Goed nieuws voor alle wijkverpleegkundigen en verzorgenden die hulp aan huis bieden: het papierwerk wordt volgend jaar een stukje minder. De zogeheten ‘vijf minuten-registratie’ is vanaf dan verleden tijd. 

| Anna Botic

Hierdoor houden verpleegkundigen weer meer tijd over voor de zorg.

Vijf minuten-registratie

Op dit moment moeten zorgverleners zich houden aan de zogeheten ‘vijf minuten-registratie’ wat inhoudt dat zij elke vijf minuten opschrijven welke zorg ze hebben geboden. Vanaf volgend jaar hoeft dat niet meer, dan zullen declaraties worden betaald op basis van vooraf gemaakte zorgplannen en planningen.

Lees ook
Verpleegkundige Jeroen heeft fysiek én mentaal last van werkdruk: ‘Goede zorg is in het gedrang’

Meer tijd voor wijkverpleegkundigen

Dat de administratie gaat minderen is niet zonder slag of stoot bepaald. De partijen in de zorg, onder andere zorgverzekeraars en het ministerie, zijn hierover overeengekomen met beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Minister Hugo de Jonge heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de te maken afspraken. ‘In plaats van zorgprofessionals eindeloos te controleren, moeten we ze juist vertrouwen geven. En minder tijd die op gaat aan papier, is meer tijd voor de zorg’.

NIEUWS | LIJF & LEDEN

Bron: ANP | Foto: getty images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser