Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Flink meer aanvallen door wolven op schapen, boeren willen compensatie

Flink meer aanvallen door wolven op schapen, boeren willen compensatie

Het aantal schapen dat dit jaar in Nederland door wolven is gedood, ligt nu al fors hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er al zeker 134 schapen gedood door een wolf, tegenover ‘slechts’ 21 vorig jaar.

| Justine Wouterson

Dat blijkt uit cijfers van BIJ12/Faunafonds, waar de afhandeling van schade die wolven toebrengen door de provincies is uitbesteed.

Schadevergoeding

Vorig jaar werd ruim 10.000 euro uitgekeerd aan schapenhouders. Dit jaar ligt het bedrag vooralsnog op een kleine 15.000 euro. Voor een flink aantal schapen moet nog worden bepaald op hoeveel schadevergoeding hun eigenaren recht hebben.

Wolf back in ‘business’

In 2016 waren er wel meldingen, maar uit onderzoek kwam vast te staan dat wolven niets met de dode dieren te maken hadden. In 2015, het jaar dat de wolf na ruim 150 jaar afwezigheid voor het eerst weer in Nederland opdook, bleken acht schapen te zijn gedood door een wolf. Daarvoor werd 1515 euro uitgekeerd.

‘Overheid moet compenseren’

Eind juli werd bekend dat het zogenoemde Draaiboek Wolf snel wordt aangepast. Dit draaiboek moet provincies helpen om te gaan met de terugkeer van de wolf in Nederland. Er staat onder meer in wat te doen met de kosten die worden gemaakt voor preventieve maatregelen. De Volkskrant meldde vanmorgen na eigen onderzoek dat schapenhouders vinden dat de overheid boeren moet compenseren voor maatregelen om schapen te beschermen.

Lees ook
Bijzonder: de wolf is na ruim 100 jaar terug in Nederland

NIEUWS | DIEREN

Bron: ANP, de Volkskrant | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser