update

Politie start maandag met graven in zaak sinds 1992 vermiste Willeke Dost

Politie start maandag met graven in zaak sinds 1992 vermiste Willeke Dost

De politie gaat maandagochtend vanaf 09.00 uur graven op een perceel in het Drentse Koekange, in het onderzoek naar de in 1992 verdwenen Willeke Dost (15).

| Justine Wouterson

Het perceel ligt aan de Koekanger Dwarsdijk, achter de boerderij waar Willeke destijds in een pleeggezin woonde.

Burgerinitiatief

De zoekactie is mede het gevolg van een burgerinitiatief van twee inwoners van Drenthe, die vergevorderde plannen hadden zelf te gaan graven op het terrein waar Willeke woonde. Het terrein mag in verband met het onderzoek inmiddels niet meer betreden worden en wordt bewaakt met camera’s.

Op zoek naar aanwijzingen

Volgens een politiewoordvoerder heeft het coldcaseteam alle beschikbare informatie opnieuw tegen het licht gehouden en opnieuw gesproken met getuigen. In overleg met het Openbaar Ministerie is besloten te gaan graven. “Doel is om na te gaan of er op deze plek aanwijzingen zijn die leiden tot duidelijkheid over de verdwijning van Willeke Dost”, aldus een woordvoerder, “of om volledig uit te sluiten dat het stuk grond die aanwijzingen bevat.”

Eerder geen aanleiding om te graven

In de afgelopen jaren is er door politie en het OM op diverse momenten intensief onderzoek verricht om de vermissing op te helderen. Zo werd in 2010 nog een grootschalig onderzoek uitgevoerd op Willekes voormalige woonadres. Hierbij werden onder meer een grondradar, graafmachine, archeoloog en speurhonden ingezet. De destijds onderzochte plek is een andere dan waar de politie nu gaat graven. In 2010 was er geen reden om te graven op de plek die maandag wordt onderzocht, aldus de politie.

Spoorloos

Willeke Dost woonde bij een pleegfamilie in Koekange, nadat haar ouders bij een ongeluk om het leven waren gekomen. Ze verdween op 15 januari 1992 op vijftienjarige leeftijd . Er is nooit meer iets van haar vernomen. Volgens haar tante is het niet aannemelijk dat Willeke is weggelopen, zoals de pleegfamilie altijd heeft beweerd, maar is ze om het leven gebracht.

Pleegfamilie verdacht

De pleegmoeder en -broer werden in 2010 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij haar verdwijning. Eind 2011 sloot het OM dat onderzoek, zonder resultaat. In 2012 probeerde een tante van Willeke Dost alsnog vervolging van de pleegmoeder en -broer af te dwingen, maar dat mislukte.

Lees ook
Politie gaat graven naar vermiste Willeke Dost

NIEUWS | UPDATE | VERMIST

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer update

Lees dit ook even

Please update your browser