Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

update

Premier Rutte zou relschoppers oud en nieuw 'het liefst in elkaar slaan'

Premier Rutte zou relschoppers oud en nieuw 'het liefst in elkaar slaan'

Premier Mark Rutte zou de raddraaiers die met oud en nieuw hulpverleners belagen ‘het liefst allemaal persoonlijk in elkaar slaan’.

| Tim van Rodijnen

De aanpak van wangedrag rond de jaarwisseling heeft onvoldoende gewerkt, geeft Rutte toe.

Premier Rutte

Rutte noemt het “frustrerend” dat het de samenleving niet lukt om dergelijk wangedrag te voorkomen. Zijn handen jeuken naar eigen zeggen dan ook om voor eigen rechter te spelen. Dat kan natuurlijk niet, dat beseft hij zelf ook wel. Een aanpak vinden die werkt is volgens de premier erg lastig.

Landelijk vuurwerkverbod

Onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de politie, de gemeenten en verschillende politieke partijen pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod. Daar wil Rutte echter nog niet aan geloven. Hij wil eerst de jaarwisseling bespreken met het kabinet. Rond de jaarwisseling was er weer een stijging van het aantal incidenten, van tien tot twaalf procent. Zo werden politieagenten vaker bestookt met vuurwerk of  kregen ze te maken met ander geweld.

Meldplicht

Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie wil knalvuurwerk en vuurpijlen voorlopig nog niet verbieden. Hij gelooft in een meldplicht voor relschoppers. Wie zich met de jaarwisseling misdraagt, moet zich dan bij de volgende editie komen melden. Grapperhaus overlegt binnenkort met alle betrokkenen over dat plan.

Lees ook
Man aangehouden na dodelijk vuurwerkexplosie in Enschede

Geen woorden maar daden

Voorzitter van politievakbond ACP, Gerrit van de Kamp, vindt dat de uitspraken van Rutte niets helpen en wil daden zien. “Het probleem wordt er niet kleiner van. Wat wel zou helpen, is als hij besluit tot een landelijk verbod van vuurwerk. Dat is een wens van de politie en ook van ons als bond. Maar dat doet Rutte niet. Dus het zijn slechts woorden, die bovendien over twee dagen alweer vergeten zijn. Geen daden”, aldus Van de Kamp.

NIEUWS | UPDATE

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer update

Lees dit ook even

Please update your browser