Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Suzanne verliet haar man en kinderen en werd later zelf door haar nieuwe partner verlaten

Suzanne verliet haar man en kinderen en werd later zelf door haar nieuwe partner verlaten

In de documentaire ‘Verlaten’ (BNNVARA) vertellen mannen en vrouwen over het verdriet dat een scheiding met zich meebrengt. Ook Suzanne Rethans (45) kent dat verdriet, maar heeft het zelf óók veroorzaakt.

| Marloes van Wijnen

Vijf jaar geleden verliet ze haar man voor een ander, maar vier jaar later werd Suzanne zelf verlaten door haar nieuwe partner.

Lees ook
Schrijver Janneke Vreugdenhil werd verlaten: ‘Ik vond mezelf het niet waard om goed voor te zorgen’

‘Minst leuke versie van mezelf’
“‘We gaan in relatietherapie, dan komt het wel weer goed’, zei mijn ex toen ik hem vijf jaar geleden vertelde dat ik verliefd was geworden op een ander. Hij had niet in de gaten dat ik al had besloten om bij hem weg te gaan”, vertelt Suzanne aan LINDAnieuws. Naar eigen zeggen was ze in haar huidige relatie veranderd in de minst leuke versie van haarzelf, als partner én als moeder. “Ik had het gevoel dat ik ondergesneeuwd raakte in mijn gezin. En toen werd ik verliefd. Op Peter.”

Relatie op de laatste plek
“Ik heb nooit gedacht dat ik zou gaan scheiden”, gaat Suzanne verder. “Ik dacht: als je kinderen hebt dan blijf je bij elkaar.” Maar inmiddels beseft ze dat dat een grote valkuil is voor vele mensen. “Je werkt allebei, hebt kinderen en een druk leven. Alles komt boven je relatie te staan. Ik voelde me niet gewaardeerd. En toen werd ik verliefd op iemand die me wel alle aandacht gaf, waardoor ik besloot bij mijn man en gezin weg te gaan.”

Kiezen voor je eigen geluk
De relatie met haar man is zo’n ondergeschoven kind geweest in hun drukke bestaan, dat ze er nooit aan heeft gedacht om in relatietherapie te gaan. “Voor je het in de gaten hebt, is het gewoon te laat.” En daar was Suzannes ex heel erg boos om: “Hij verweet me vooral dat ik ons gezin in de steek liet, maar als ik zou zijn gebleven, hadden mijn kinderen het voorbeeld gehad van een chagrijnige moeder die niet gelukkig was. Door weg te gaan, heb ik mijn kinderen laten zien dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Dat je dat misschien zelfs verplicht bent aan jezelf. Al besef ik ook heel goed dat ik ze veel pijn heb gedaan met dat besluit. Een scheiding met kinderen is iets afschuwelijks.”

Suzanne met haar dochter (9):

Suzanne Rethans met dochter interview

De omgekeerde wereld
Toen Suzanne besloot de scheiding definitief te maken, had dat grote gevolgen. “Ik raakte de helft van mijn vrienden kwijt, en de band met mijn kinderen veranderde. Vooral mijn twee oudste zoons (nu 14 en 17) waren heel erg boos. Zij konden totaal niet opschieten met Peter, het klikte gewoon niet. Peter had geen kinderen en wilde ze ook niet. Toen ik een week met de kinderen op meivakantie was, voelde hij dat als een grote bevrijding, en dus besloot hij op zijn beurt bij mij weg te gaan.”

Lees ook
Ben jij een verlaten vrouw? Doe je verhaal in LINDA.

‘Verpletterd door liefdesverdriet’
“Het was verschrikkelijk, ik werd verpletterd door liefdesverdriet. Maar ik begreep het ook wel weer”, legt Suzanne uit. “Ik heb precies hetzelfde teruggekregen. Van de ene kant kreeg ik daardoor meer begrip voor mijn ex, maar ik dacht wel meteen: ik ga het anders doen, ik ga niet in de boosheid schieten want ik heb gezien hoe ontwrichtend dat werkt.”

Geen spijt
Spijt van haar keuze om vijf jaar geleden weg te gaan bij haar ex heeft Suzanne niet. “Ik sta nog steeds achter die beslissing. Er zijn natuurlijk wel momenten dat ik denk: het zou voor mijn ex en vooral mijn kinderen beter zijn geweest als ik zou zijn gebleven. Het was dan ook een enorme egoïstische keuze. Maar ik ken genoeg mensen die een ellendige relatie hebben, maar toch bij elkaar blijven. Dat wilde ik absoluut niet.” Inmiddels gaat het weer hartstikke goed tussen Suzanne en haar kinderen, en is de woede verdwenen. Eén zoon is zelfs weer bij haar ingetrokken. “Ik ben weer een gelukkige vrouw, én moeder.”

De documentaire Verlaten is vanavond om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. De docu is geregisseerd door Hetty Nietsch, bekend van onder andere van de documentaire Valentijn (over transgendermodel Valentijn de Hingh) en zo’n veertig Zembla’s.

Lees ook
Berry (64) helpt gescheiden mensen de ellende achter zich te laten

Oproep
Ben jij ook een verlaten vrouw? Doe je verhaal dan in LINDA. Voor een nieuwe reeks verhalen voor de LINDA.rubriek ‘Verlaten Vrouw’ zijn we op zoek naar vrouwen die door hun man of vrouw in de steek zijn gelaten. Wil jij je verhaal kwijt, stuur dan een mail met je gegevens naar producer Marloes Roks: marloes@moodformagazines.nl.

Ook Chantal werd verlaten door haar vrouw, met wie ze bijna elf jaar samen was. Door LINDA.tv werd ze in het zonnetje gezet:

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Suzanne Rethans / Ruud Pos

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Els LagerweijEls Lagerweij

Deze vrouw heeft in haar column in Jan de hele affaire uit de doeken gedaan, tikkie exhibitionistisch terwijl je opgroeiende kinderen hebt die je hebt achtergelaten en die dan samen met alle lezers, de ins en outs van die affaire kunnen lezen.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser