Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

sport

Deze foto van de Marathon Rotterdam ging viral en wij zochten uit wat er gebeurde

Deze foto van de Marathon Rotterdam ging viral en wij zochten uit wat er gebeurde

Een bijzondere foto van de Marathon Rotterdam wordt veelvuldig gedeeld op social media: de koplopers kijken vreemd op als ze vlak na de start door een voor hen onbekende recreatief renner voorbij worden gelopen.

| Verena Verhoeven & Boris Lemereis

Wij zochten uit wie deze snelle man is, belden hem op en kwamen erachter wat er precies gebeurde.

Lees ook
Raounak (24) drinkt al drie maanden geen alcohol, maar: ‘Vooral anderen hebben daar moeite mee’

Niet zomaar iemand

Om meteen met de deur in huis te vallen: de ‘onbekende’ man is niet zomaar iemand. Het is de 28-jarige Zweed Andreas Åhwall, die in zijn thuisland aardig aan de weg timmert en vorig jaar zelfs voor Zweden uitkwam op de Europese kampioenschappen veldlopen. Een man die zichzelf bescheiden een ‘semi-professional’ noemt.

Redelijk dicht na de start

Maar zelfs met zijn reputatie is het niet aannemelijk dat hij de mannen verslaat die op kop van de marathon lopen. De Keniaan Kenneth Kipkemoi won namelijk met een snelle tijd van 2.05.44. “Het fotomoment is redelijk dicht na de start geweest”, geeft Andreas toe.

Zo lang mogelijk op televisie

Andreas rende samen met trainingsmaatjes, vertelt hij. Hij werd gesponsord, en wilde de naam van zijn sponsor (op het shirt) zo lang mogelijk op televisie hebben. Het was dus zaak om zo dicht mogelijk bij de kopgroep te blijven, waar de camera’s meestal op gericht zijn. Het lukte hem een kilometer of 1,2 lang om ze bij te houden. En daar is hij tevreden mee. “De meeste mensen houden het minder lang vol.”

Snelste team

Dat had ook te maken dat Andreas geen hele marathon hoefde te lopen. Hij liep een ‘estafettemarathon’ en verdeelde de afstand dus tussen vier man. Hij liep zelf de eerste 9 kilometer. Het team deed het overigens geheel niet onverdienstelijk: met z’n viertjes renden ze de afstand in 2.23.12. Dat is de snelste tijd van de estafettelopers.

Grappige foto

Naast de overwinning, is ook de foto een leuk aandenken voor Andreas. Op het moment dat hij het kopteam voorbij liep, voelde hij de verbaasde blikken al. Het moet ook wat zijn, als je ervan uitgaat bij de snelsten te horen, en zo kort na de start ook al voorbij wordt gelopen door een onbekend gezicht. Andreas kan er wel om lachen. “Het is een grappige foto die de situatie goed samenvat.” En de sponsor kan ook tevreden zijn: dankzij de foto is het niet alleen bij de 1,2 kilometer televisieaandacht gebleven.

NIEUWS | SPORT | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Frank Hazebroek Photography

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer sport

Lees dit ook even

Please update your browser