Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Rouwspecialist over nieuwe liefde na overlijden partner: 'Er ontstaat vaak een schuldgevoel'

Rouwspecialist over nieuwe liefde na overlijden partner: 'Er ontstaat vaak een schuldgevoel'

Het Vlaamse ‘Het Laatste Nieuws’ sprak met ervaringsdeskundigen en rouwspecialisten over ‘liefde na de dood’. Hoe ga je daar als weduwe of weduwnaar mee om? En hoe reageert de omgeving?

| Verena Verhoeven

Het Vlaamse Het Laatste Nieuws sprak onder andere met Maria de Greef, die voor haar boek ‘Verloren en Gewonnen’ met honderd verliefde weduwen en weduwnaars sprak. Zelf verloor ze ook haar man bij een verkeersongeval.

Schuldgevoel

“Wie zijn partner overleeft, krijgt snel een gevoel van verraad tegenover de overledene”, vertelt Maria. Een van de vragen die vaak opkomt is volgens haar: ‘Kan het wel dat ik ineens zoveel van een ander hou?’ “Vooral wanneer een verliefdheid al tijdens de rouwperiode komt, is zoiets een kwelling.”

Omgeving

Ook zijn weduwen en weduwnaren vaak bang voor de reacties van de omgeving. “Ik schrik wanneer ik in mijn praktijk verhalen hoor over hoe openlijk mensen zo’n nieuwe liefde veroordelen”, zegt klinisch seksuoloog en rouwtherapeut Chloé De Bie. Zij vergelijkt de situatie met de liefde voor kinderen. “Een koppel met één kind ziet dat kind het allerliefst. Maar als er dan nog een tweede kindje komt, dan zie je dat even graag en zie je je eerste kind niet ineens minder graag.”

Lees meer over liefde na de dood bij Het Laatste Nieuws.

Lees ook
Rouwexpert: ‘Als je partner jong overlijdt, kan dat voelen als het einde van je leven’

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | LIFESTYLE

Bron: Het Laatste Nieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser