Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Raketlancering gaat fout, bemanning maakt noodlanding

Raketlancering gaat fout, bemanning maakt noodlanding

Na een mislukte lancering van een raket op weg naar het ruimtestation ISS, hebben de twee bemanningsleden een noodlanding moeten maken. 

| Justine Wouterson

Nadat korte tijd onduidelijk was of de Rus Aleksej Ovtsjinin en de Amerikaan Nick Hague nog leefden, is gebleken dat de twee in orde zijn.

‘Ze zijn oké’

De mannen (foto) hebben contact gehad met de vluchtleiding en met reddingsdiensten, die onderweg zijn. Volgens de tv-zender van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn ze veilig teruggekeerd op aarde en gaat het goed met ze.

Oorzaak

Het ging een paar minuten na de lancering mis toen de eerste trap, waarmee de raket was losgekomen van de grond in Kazachstan, moest worden losgekoppeld. Het is nog niet duidelijk wat er precies fout is gegaan, maar de raket moest de vlucht afbreken en terugkeren naar de grond. Alle ruimtevaarders worden daar voor vertrek ook uitgebreid op getraind.

Voortzetting missie

In het ISS zitten momenteel een Duitser, een Amerikaanse en een Rus. Het is nog niet bekend of de mislukte lancering gevolgen heeft voor hun missie en hun terugkeer naar de aarde. Rusland is momenteel als enige in staat om bemanningsleden naar het ISS en terug te brengen. Eind augustus werd een klein gaatje gevonden in de wand van het Russische vaartuig waarmee de huidige bemanning naar het ISS was gegaan. Die opening is mogelijk ontstaan in de raketfabriek. Het is niet bekend of er een verband is met de mislukte lancering van donderdag.

Mislukte lanceringen

Het gebeurt zelden dat bemande lanceringen mislukken. In 1986 ontplofte de spaceshuttle Challenger ruim een minuut na vertrek. Alle zeven bemanningsleven kwamen om het leven. In 1983 overleefden twee Russen ternauwernood de ontploffing van hun raket op het lanceerplatform. In 1975 overleefden twee Russen een noodlanding na de lancering.

Lees ook
Zweven doe je in 2021 niet meer op Bali, maar in dit ruimtehotel

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser