nieuws

Prins woont op 8 vierkante meter: 'Toen mijn moeder het zag moest ze bijna huilen'

Prins woont op 8 vierkante meter: 'Toen mijn moeder het zag moest ze bijna huilen'

Wonen in een appartement van acht vierkante meter: Prins de Vos (27) weet er alles van. Zo’n drie weken geleden trok hij in het kleinste stulpje van Amsterdam, waar hij nu zijn draai probeert te vinden.

| Marloes van Wijnen

En dat gaat hem best goed af, voor iemand die zijn kont bijna niet kan keren.

Lees ook
Indrukwekkende fotoserie: deze fotograaf volgde transgenderjongen Chris

Niet goedkoop

De studio van Prins telt acht vierkante meter, inclusief douche en keukenblokje (de wc dus niet meegeteld). Daar betaalt de Amsterdammer alsnog 550 euro voor. Behoorlijk veel, moet hij toegeven. “Maar de locatie is wel superfijn, in Oud-West.” Toch vraag je je misschien af waarom iemand in gódsnaam voor die prijs in zo’n kleine ruimte zou willen wonen. Wij ook, en dus belden we hem op om het te vragen.

Experiment

Prins vertelt ons dat hij daar zo zijn redenen voor heeft. “Allereerst dacht ik meteen: hoe zou dat zijn om zo klein te wonen? Het was dus eigenlijk een beetje een experiment. Al was ik ook wel op zoek naar iets anders. Ik wilde gewoon graag iets voor mezelf, dus geen gedeelde toestanden meer, zoals een gezamenlijke badkamer of keuken.” En dat experiment pakt tot nu toe eigenlijk heel goed uit. “Ik had eerst een kamer van twintig vierkante meter, en dan ook nog een gedeelde badkamer en keuken daarbij, dus dat is nogal een groot verschil. Ik had dan ook gedacht dat het tegen zou gaan vallen, maar dat doet het helemaal niet. Sterker nog: ik vraag me nu af waar ik die ruimte eerst allemaal toch voor nodig had.”

Prins de Vos

Multifunctioneel

Hoe je dan in zo’n onvoorstelbaar klein huisje leeft? “Nou, ik slaap momenteel bijvoorbeeld op een matras, omdat ik nog op zoek ben naar een geschikt bed. Overdag zet ik het matras dubbel geklapt tegen de muur, en maak ik er een soort bankje van. Daar zet ik dan een stoel bij en twee kistjes op elkaar, als een soort zithoek.” En die kistjes, die dienen vervolgens óók als tafel, bureau en soms als mini-aanrecht. “Ik snij daarop ook vaak mijn groenten.”

Housewarming

Wonen op acht vierkante meter houdt je creatief, is de conclusie van Prins. Ook het geven van een housewarming – want ja, dat heeft hij écht gedaan – vergde de nodige voorzorgsmaatregelen. “Ik had al mijn spullen aan de kant geschoven of verplaatst naar de opbergruimte. Gelukkig kwam niet iedereen tegelijk, maar op het hoogtepunt zaten we toch wel met z’n tienen in mijn kamer. Ja, ja, we konden zelfs zitten met z’n allen. Wel tegen elkaar aan gedrukt, maar het was hartstikke gezellig. Iedereen was daardoor ook heel betrokken, want groepjes vormen kon simpelweg niet, en dus ontstond er één groot gesprek.”

Prins de Vos

Reacties

De meeste vrienden van Prins verklaren hem voor gek, en ook zijn moeder was heel erg geschrokken toen ze voor het eerst het appartement zag. “Toen ik haar er voor het eerst over vertelde, zei ze nog: ‘Gewoon doen.’ Ze weet namelijk hoe moeilijk het is om een woonruimte te vinden in Amsterdam. Maar toen ze voor het eerst kwam kijken, schrok ze zich toch wel kapot. Ze moest nog net niet huilen. Inmiddels vindt ze het iets minder erg, want ze ziet nu hoe blij ik ermee ben.”

Lees ook
Transgender Chris (23) eerlijk over geslachtsoperatie: ‘Over sex heb ik niks te klagen’

Meer zien van het huis van Prins? Bekijk dan zijn vlogs, waarin hij je alles laat zien en over zijn appartement vertelt. Bijvoorbeeld waarom hij er woont:

En hoe zijn verhuizing eraan toe ging:

NIEUWS | WONEN | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Prins de Vos

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser