Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Noord-Korea stopt per direct met nucleaire testen en rakettesten

Noord-Korea stopt per direct met nucleaire testen en rakettesten

Noord-Korea stopt per direct met zijn nucleaire testen en rakettesten. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgens Noord-Koreaanse staatsmedia bekendgemaakt.

| Boris Lemereis

Volgens Kim hoeft het land niet langer kernproeven of testen met ballistische raketten uit te voeren, omdat het land de nucleaire bewapening heeft afgerond.

Lees ook
Noord-Korea heeft een nieuwe raket, die ‘de hele VS kan bereiken’

Testinstallatie stopgezet

Om de opschorting op een transparante manier te garanderen wordt de nucleaire testinstallatie in het noorden van het land stopgezet, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Deze beslissing is bekendgemaakt tijdens een vergadering van het centrale comité van de Noord-Koreaanse regeringspartij.

Ontmoeting met Zuid-Korea

De aankondiging komt een kleine week vooraf aan de topontmoeting tussen Kim en de Zuid-Koreaans president Moon Jae-in volgende week vrijdag in de grensplaats Panmunjom. Daar is de afbouw van het nucleaire programma een van de gespreksonderwerpen.

Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump liet begin maart al weten dat Noord-Korea had beloofd te stoppen met het testen van raketten tot de voorgenomen ontmoetingen tussen het land en de Verenigde Staten achter de rug zijn. Pyongyang heeft sinds 28 november geen raket meer gelanceerd. Trump verwacht in mei of juni om de tafel te gaan zitten met de Noord-Koreaanse leider.

Goed nieuws

Trump reageerde tevreden op de Noord-Koreaanse aankondiging. ‘Noord-Korea is akkoord gegaan met het stopzetten van alle nucleaire testen en zal de belangrijkste testinstallatie sluiten. Dit is heel goed nieuws voor Noord-Korea en voor de wereld – grote vooruitgang. Ik kijk uit naar de top’, liet hij via Twitter weten.

 

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser