Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Moeder van Niels uit 'Break Free': 'Zijn energie zit in elke vezel van mijn lichaam'

Moeder van Niels uit 'Break Free': 'Zijn energie zit in elke vezel van mijn lichaam'

In de eerste aflevering van het derde seizoen van ‘Break Free’ krijgen kijkers vanavond het verhaal van Niels van der Ploeg te zien. Een jonge avonturier die op 23-jarige leeftijd om het leven kwam.

| Yara Mureau

LINDAnieuws sprak Marcel en Linda, de ouders van Niels, die de aflevering “een prachtig eerbetoon” noemen.

Lees ook
Terugblik tweede seizoen ‘Break Free’: ’90 procent van de tranen knippen we eruit’

Telefoontje

Marcel is op 19 september 2015 in Zuid-Frankrijk als hij een telefoontje krijgt met het nieuws dat er twee jongens zijn vermist. Eén van hen is Niels, die kapitein is op de boot van koning Willem-Alexander. Na een reis met die boot is Niels in Zuid-Frankrijk met wat vrienden. Na een avond stappen gaat het mis. Niels slaat over boord nadat de boot waarop hij zich bevindt, tegen een andere boot aan vaart. Marcel gaat direct na het telefoontje naar de haven om samen met een duikteam zijn zoon te zoeken. “Binnen tien seconden waren ze weer boven”, vertelt hij. “Met Niels.”

Docu

Het maken van de documentaire was niet iets vanzelfsprekends, vertellen Niels’ ouders. “We hebben er best lang over nagedacht, maar het feit dat er een documentaire over je kind wordt gemaakt, is fantastisch”, aldus Marcel. “Een eerbetoon dat hij verdiende”, vult Linda hem aan. Ze vervolgt: “Het is bijzonder mooi om de laatste dagen van je kind en broer te mogen herbeleven.” Ze geeft aan dat het helpt bij haar rouwproces. “Het gaat over het leven van Niels, dat we met een lach en een traan hebben gevierd.” Ze is trots dat ze het op deze manier, met haar gezin, heeft kunnen doen. “Maar het is ook zwaar geweest, ik ben na de opnames een paar weken uit de running geweest.”

Uit elkaar

Zoals je wel vaker hoort in dit soort situaties, overleefde de relatie tussen Marcel en Linda het ongeluk niet. “We beleefden het rouwproces op een andere manier en op een gegeven moment was de maat vol”, vertelt Linda. En dat was zwaar. “Je maakt het zwartste scenario uit je leven mee door een kind te verliezen. Als dan echt álles wegvalt, is dat heel heftig.” Maar de energie die Niels heeft achtergelaten helpt haar om door te gaan. “Zijn energie zit in elke vezel van mijn lichaam.”

Niels’ ouders en zijn twee broers vlak voor de opnames. 

Break Free Niels vd Ploeg

Samen op de bank

Hoewel de twee niet meer bij elkaar zijn, slepen Niels zijn ouders elkaar er nog altijd doorheen. “Ook al zijn we uit elkaar, we zijn nog steeds een hecht gezin. Marcel en ik kijken de aflevering vanavond met z’n tweeën. Samen op de bank, lekker thuis. En zo moet het ook gaan”, vindt Linda. “Hoe mijn kinderen het doen, terwijl hun broer is overleden en hun ouders uit elkaar zijn, daar ben ik zo trots op. Ze doen het allemaal wel maar.”

Er kwam iemand binnen

Wat we vanavond van de aflevering kunnen verwachten? “Een unieke reis over Niels”, zegt Marcel. “Als hij ergens binnenkwam, dan kwam er ook echt iemand binnen. Hij stal het hart van iedereen en was daarom op jonge leeftijd al zo succesvol. Hij had zo’n duidelijke levensstijl en visie: ‘geniet van het leven’.”

Vlag

Marcel wil nog een laatste ding kwijt: “Niels had altijd een vlag op zijn boot, die we nog steeds overal mee naartoe nemen. Toen we tijdens de opnames aan het varen waren, vloog de vlag van de boot eraf. Ik plaatste de vlag van Niels op de boot en met zijn vlag voeren we verder. Alsof hij dat zo had gewild.”

Bekijk de documentaire – die door documentairemaker Geertjan Lassche is gemaakt –  van Break Free over Niels vanavond om 21.00u op NPO3. 

NIEUWS | TV | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Marcel van der Ploeg

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser