Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Nederlanders steeds positiever over lhbt-gemeenschap

Nederlanders steeds positiever over lhbt-gemeenschap

De acceptatie van homoseksuelen is een stuk beter dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

| Denise Mulder

”Er is de afgelopen tien jaar veel veranderd. In het algemeen, maar ook bij groepen waar het vroeger moeilijk lag”, zegt Lisette Kuyper, onderzoeker bij SCP.

Lees ook:
Hier check je hoe ruim driehonderd lokale partijen over LHBTI-standpunten denken

 

Positief over homohuwelijk

Dit geldt volgens Lisette voor algemene instellingen, maar ook voor het homohuwelijk. Mensen staan hier nu positiever tegenover. In 2006 was iets meer dan de helft positief over de lhbt-gemeenschap. In 2017 steeg dat naar driekwart.

Toleranter

Ook over transgenders wordt positiever gedacht. Nu is 57 procent positief over transgenders. Eerder was dit 45 procent. Zelfs de groep die gemiddeld genomen minder tolerant is, zoals ouderen, inwoners van dorpen en stemmers op christelijke partijen, is de afgelopen tien jaar toleranter geworden. Nederlanders hebben de meeste moeite met mannen die publiekelijk zoenen of hand in hand lopen. Als twee vrouwen dit doen, hebben Nederlanders daar iets minder moeite mee.

Hand in hand

Homo-belangenorganisatie COC is blij met de uitkomsten, maar vindt ook dat er ruimte is voor verbetering. COC-voorzitter Tanja Ineke wil dat Nederland een land wordt waar lhbt’ers met elkaar kunnen zoenen of hand in hand over straat kunnen lopen, zonder bang te zijn.

Kanttekening

Er is ook een kanttekening. Deze week kwam namelijk ook de Europese Rainbow Index uit. Hierin staat hoe wetten en regels de rechten van lhbt’ers beschermen. Nederland staat op de elfde plaats en valt dus buiten de top tien. Erg pijnlijk, vindt Tanja. Vooral omdat Nederland het eerste land is waar het homohuwelijk is gelegaliseerd.

We staan stil

Lisette Kuyper vindt niet dat Nederland achteruit gaat. ”Andere landen hebben hard aan de weg getimmerd, waardoor we zijn bijgehaald en soms zijn ingehaald. We staan stil, maar we rennen niet achteruit.”

L’HOMO

L’HOMO. 10 staat ook in het teken van wat het betekent om gay te zijn in 2018, en verschillende bekende Nederlandse homo’s vertellen in het blad hoe zij dat ervaren. L’HOMO. bestellen? Dat kan hier.

Volg @lhomo voor het laatste gay nieuws, goeie verhalen en heel veel mooie mannen.

NIEUWS | L'HOMO.

Bron: ANP | Foto: ANP Foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser