Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Voor het eerst krijgt moeder in Verenigd Koninkrijk celstraf voor uithuwelijken dochter

Voor het eerst krijgt moeder in Verenigd Koninkrijk celstraf voor uithuwelijken dochter

Een moeder in het Verenigd Koninkrijk die haar tienerdochter meelokte naar Pakistan om haar te laten trouwen met een oudere man, heeft een gevangenisstraf gekregen van vierenhalf jaar.

| Boris Lemereis

Hoewel uithuwelijken sinds 2014 al officieel verboden is in het VK, is de vrouw de eerste die hiervoor is veroordeeld.

Lees ook
Video: meisje verzet zich gillend tegen uithuwelijking

Abortus

De jury van de rechtbank in Birmingham kreeg te horen dat het betreffende slachtoffer voor het eerst was meegenomen naar Pakistan toen ze dertien was en zich tegen haar zin moest verloven met iemand van 29. De man had seks met haar waardoor ze zwanger raakte. Terug in Groot-Brittannië onderging ze een abortus.

Paspoort verbranden

Op haar zestiende ging ze opnieuw ‘op vakantie’ naar Pakistan maar kreeg na aankomst te horen dat een huwelijk was gearrangeerd. Toen ze weigerde dreigde haar moeder haar paspoort te verbranden. De islamitische trouwplechtigheid was vlak na haar achttiende verjaardag gepland.

Serieuze waarschuwing

Actievoerders zien dit besluit van de rechter als een serieuze waarschuwing aan het adres van families die van plan zijn hun dochters te dwingen tot een huwelijk. Ze moedigen meisjes aan voor zichzelf op te komen en aan de bel te trekken bij deze praktijken.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser