Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Michael P. krijgt 28 jaar cel en tbs voor doden Anne Faber

Michael P. krijgt 28 jaar cel en tbs voor doden Anne Faber

Michael P. is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber.

| Elisa Heisen

Tegen P. werd door het Openbaar Ministerie (OM) ook 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Moord niet bewezen

Volgens de rechtbank is moord niet bewezen omdat Michael P. geen vooropgezet plan had. Het doden, verkrachten en ontvoeren is echter wel bewezen. In de hoge strafoplegging speelt mee dat hij ”een volledig gebrek aan respect” heeft getoond. Na zijn aanhouding bleef hij zwijgen, ondanks de ongerustheid van de familie van Anne Faber. Ook heeft hij de vindplaats van de jonge vrouw niet uit medeleven aangewezen, maar omdat medewerking mogelijk in zijn voordeel zou werken, oordeelde de rechtbank. Tot slot worden er vraagtekens gezet bij zijn ”onoprechte” verklaringen.

Mishandeld tijdens aanhouding

De 25-jarige Faber verdween eind september vorig jaar tijdens een fietstocht in de bossen bij Utrecht. Een kleine twee weken later werd haar lichaam gevonden, begraven in de buurt van Zeewolde. Dat gebeurde – na aanvankelijk zwijgen – op aanwijzingen van P., die was opgepakt omdat zijn DNA op de gevonden jas van de vrouw zat. Na zijn arrestatie zei P. drie dagen niets, omdat hij naar eigen zeggen was mishandeld tijdens zijn aanhouding.

Horrorscenario

De aanklager noemde tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak vorige maand de ”ronduit weerzinwekkende feiten” die P. pleegde. ”Een horrorscenario voor iedere vrouw.” Onder bedreiging van een mes werd Faber ”bruut verkracht en mishandeld”.

Spijt

In emotionele verklaringen lieten de ouders van Faber weten wat P. hen heeft aangedaan. De 28-jarige verdachte, sinds kort zelf vader van een dochtertje, was daar niet bij aanwezig. De familie had aangegeven niet in dezelfde ruimte te willen zijn. P. zelf kwam in zijn laatste woord, aan het einde van de twee dagen durende rechtszaak, niet verder dan twee zinnen: “Ik heb echt verschrikkelijk veel spijt van mijn daden. Dat was het.”

vader anne faber procesdag twee

Lees ook
OM eist 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Michael P. in zaak Anne Faber

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser