Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

meepraten

Ruby doneert haar melk aan andere moeders: 'Het zou de norm moeten zijn'

Ruby doneert haar melk aan andere moeders: 'Het zou de norm moeten zijn'

Op informele Facebookpagina’s doneren vrouwen moedermelk aan andere moeders waarbij het geven van borstvoeding niet lukt. Ook de Britse Ruby doet haar bijdrage en is daar open over tegen ‘The Guardian‘.

| Marloes van Wijnen

“Het voelt enorm bijzonder als een vrouw mijn huis verlaat met een voorraad van mijn moedermelk”, vertelt Ruby de Britse krant.

Moedermelk doneren

Na het ontdekken van de Facebookpagina’s besloot Ruby zelf ook een berichtje te plaatsen. Voordat ze het wist stond haar inbox vol met berichtjes van moeders die maar al te graag de melk wilden komen ophalen, omdat het geven van borstvoeding henzelf niet lukt. Ruby vindt het mooi hoe social media deze vrouwen bij elkaar brengt, maar beaamt tegelijkertijd dat het niet ideaal is. “Er zitten risico’s aan verbonden. Zo kunnen bacteriën worden overgedragen.”

Ruby met haar dochter Maia.

Melkbanken

Om die reden wordt het informeel doneren van moedermelk niet gestimuleerd door het Britse Ministerie van Volksgezondheid. De meeste moeders kunnen echter óók niet terecht bij formele melkbanken, want die zijn er maar zestien, verspreid door heel Groot-Brittannië. Alleen moeders met premature baby’s komen bij deze banken – die de moedermelk grondig testen – in aanmerking voor de melk. En dat is een probleem, vindt Ruby.

De norm

“Als het delen van moedermelk via officiële melkbanken beter gefinancierd zou worden, zouden moeders deze risico’s niet hoeven nemen.” Volgens de moeder wordt het tijd dat melkbanken net zo gereguleerd worden als bloedbanken. “Als dit de norm wordt, als vrouwen aangemoedigd worden hun moedermelk te doneren, als melkbanken beter gefinancierd worden, kan dit enorm veel betekenen voor de gezondheid voor dit land”, aldus Ruby.

Donormelk in Nederland

Sinds 2011 is er in ons land de Nederlandse Moedermelkbank, die donormelk verstrekt aan kinderen wiens moeder zelf geen of onvoldoende melk produceert. Net als in Groot-Brittannië gaat deze melk vaak naar te vroeg geboren baby’s, omdat deze kindjes de melk het hardst nodig hebben. Meer informatie over het doneren van moedermelk in Nederland vind je hier.

Lees ook
Donormoedermelk? Deze deskundige beantwoordt alle vragen die je daarover kunt hebben

Het hele stuk van The Guardian lees je hier.

NIEUWS | KINDEREN | MEEPRATEN | BUITENLAND | LIJF & LEDEN

Bron: The Guardian | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer meepraten

Lees dit ook even

Please update your browser