Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

meepraten

Olcay Gulsen over 'genderdisappointment': 'Mijn moeder was ontzettend teleurgesteld'

Olcay Gulsen over 'genderdisappointment': 'Mijn moeder was ontzettend teleurgesteld'

Voor sommige ouders is het geslacht van hun (nog niet geboren) kind een grote teleurstelling. Olcay Gulsen kan erover meepraten: haar moeder was erg verdrietig dat ze geen jongetje kreeg.

| Boris Lemereis

In RTL Boulevard vertelt Olcay zelfs dat ze een “ongewenst kind” was.

Lees ook
Martine (34) had koningsdroom, maar krijgt een tweede zoon: ‘Ik mag toch mijn voorkeur uitspreken?’

‘Genderdisappointment’
In het showbizzprogramma wordt gepraat over de teleurstelling die sommige ouders ervaren als hun baby geen jongetje of meisje blijkt te zijn. “Voor sommige ouders is het geslacht van baby’s even belangrijk als de gezondheid”, meldt Boulevard. Er is zelfs een officiële term voor: genderdisappointment.

Taboe
“Er is onbewust veel druk voor vrouwen om een gezin met beide geslachten te krijgen”, zegt maatschappelijk werker Bianca Rozendaal in het programma. Ze noemt reclames als voorbeeld, waarin een gezin vrijwel altijd een zoon én een dochter heeft. “Het is belangrijk dat er meer bekendheid over komt, zodat het een beetje uit de taboesfeer komt.”

Teleurstelling
Presentator Olcay Gulsen kan erover meepraten. Zij komt uit een gezin met zes kinderen, waarvan alleen de tweede een jongen is. Elke keer weer een teleurstelling voor haar moeder, vertelt Olcay. “Als kind zag ik dat mijn moeder er ontzettend teleurgesteld over was – soms bijna depressief – als ze hoorde dat het weer een meisje was.”

Hopen op miskraam
Olcay heeft er in zekere zin begrip voor. “Ik zag het verdriet bij mijn moeder, dus kan me wel voorstellen – ik keur het niet goed, overigens – dat je een voorkeur hebt en dan teleurgesteld bent. Maar om het weg te laten halen, of te hopen op een miskraam – dat gebeurt soms ook – dat vind ik absoluut onvoorstelbaar.”

Niet gewenst
Of Olcay het liever niet had geweten van haar moeder? “Ik weet het niet. Ik was ook niet echt een gewenst kind, dus heb ook verschillende dingen meegemaakt.” Inmiddels is het in ieder geval weer goed met haar moeder. “Achteraf zegt ze dat ze er heel blij mee is.”

Kijk het fragment hieronder terug.

Meer video’s zie je bij LINDA.tv. Zoals ‘De Mobiel Van’ Olcay, waarin ze vertelt dat ze haar moeder financieel ondersteunt:

VIDEO'S | NIEUWS | KINDEREN | TV | BEKEND | FRAGMENT GEMIST | MEEPRATEN

Bron: RTL Boulevard | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer meepraten

Lees dit ook even

Please update your browser