Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

meepraten

Waarom het complimenteren van je kind volgens deze onderzoeker niet goed is

Waarom het complimenteren van je kind volgens deze onderzoeker niet goed is

Af en toe je kind complimenteren voor goed gedrag klinkt logisch, maar volgens psycholoog Eddie Brummelman is dat de grootste misvatting die ouders kunnen hebben. Het zou kinderen juist onzekerder maken.

| Maaike van de Graaf

Dat meldt RTL Nieuws naar aanleiding van een onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees ook
8 x dit vinden jullie van uiterst streng (of juist heel mild) opvoeden

Geen complimenten meer

Brummelman heeft het over de ‘schade’ van te veel complimentjes, maar opvoedkundige Marina van der Wal laat zelfs aan RTL Nieuws weten dat ouders helemaal geen complimenten moeten geven. “Daarmee laat je namelijk zien dat een kind aan jouw eisen voldoet.” Dan voelen kinderen juist alleen maar meer druk om te voldoen aan die verwachtingen. Dat maakt ze dan weer onzeker, minder gemotiveerd en zelfs depressief.

Wat dan wel?

Volgens van der Wal moet je juist aangeven welk gedrag je bij je kind wil zien, zonder te benoemen of het goed is. Hoogleraar Opvoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Jo Hermanns, vindt het helemaal niet meer geven van complimenten juist weer te overdreven. “Het gaat om een goede balans en de positieve werking van belonen moet niet verloren gaan.”

NIEUWS | KINDEREN | MEEPRATEN

Bron: RTL Nieuws | Foto: Pixabay

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer meepraten

Lees dit ook even

Please update your browser