Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

ochtendnieuws

Nijmeegse Vierdaagse is begonnen, eerste lopers van start

Nijmeegse Vierdaagse is begonnen, eerste lopers van start

Dit is het ochtendnieuws van dinsdag 17 juli: ‘hoofd Amsterdamse brandweer met de dood bedreigd’, VS verbijsterd over optreden Trump in Helsinki en Apple introduceert nieuwe emoji’s.

| Martine Schut

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Eerste lopers van start in Nijmeegse Vierdaagse

Vanochtend om 04.00 uur zijn de eerste wandelaars vertrokken. De vroegste vertrekkers zijn de mensen die het parcours van vijftig kilometer afleggen. Daarna volgen de lopers voor de veertig kilometer en de dertig kilometer. De eerste wandeldag staat bekend als de Dag van Elst. De lopers trekken door de Betuwe richting Arnhem en komen via Bemmel weer terug naar Nijmegen. Zo’n 44.480 wandelaars hebben zich dit jaar gemeld voor de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Aan de wandeltocht doen dit jaar 82 nationaliteiten mee. Drie deelnemers zijn 91 jaar of ouder.
(ANP)

‘Hoofd Amsterdamse brandweer met dood bedreigd’

De doodsbedreigingen zouden komen van ontevreden brandweerlieden. Volgens bronnen is er zelfs een geldinzamelingsactie gehouden om commandant Leen Schaap dood te laten rijden. De brandweercommandant, die sinds zijn komst in 2016 in de clinch ligt met een deel van het personeel, deed hiervan afgelopen februari en maart aangifte. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Schaap wordt beveiligd, zo hebben bronnen uit het politieteam bevestigd. Schaap werd twee jaar geleden door de toenmalige burgemeester Eberhard van der Laan aangesteld om de machocultuur in de kazerne aan te pakken. Hij voerde een ander werkrooster in en streed voor minder discriminatie en meer vrouwen en allochtonen op de werkvloer. Dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen.
(Het Parool)

VS verbijsterd over optreden Trump in Helsinki

De reden: critici concluderen dat hij volledig in de zak van Poetin zit. Trump liet gisteren tijdens een persconferentie blijken er niet van overtuigd te zijn dat Rusland heeft geprobeerd de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden, zoals zijn inlichtingendiensten denken. Ook stelde hij dat beide landen schuld hebben aan de slechte onderlinge relatie. Trump: “Onze relatie heeft er nog nooit slechter voor gestaan dan nu. Dat is echter veranderd sinds een uurtje of vier geleden.” De Republikeinse senator John McCain vindt het optreden van Trump een tragische vergissing. McCain krijgt onder meer bijval van senatoren Lindsey Graham en Jeff Flake die het optreden beschamend noemen. Chuck Schumer, de Democratische leider in de Senaat, noemde het optreden van Trump zelfs gevaarlijk en zwak.
(CNN)

Vrouw schrijft Boekenweekgedicht na kritiek

Dat heeft het CPNB besloten na kritiek vanuit de literaire wereld. Vorige maand klommen zo’n driehonderd schrijvers, dichters, uitgevers en critici in de pen omdat het CPNB, ondanks dat het Boekenweek-thema De moeder de vrouw is, ervoor gekozen had om niet daadwerkelijk een vrouw iets te laten schrijven. Iets wat bij veel schrijvers in het verkeerde keelgat schoot. Het CPNB heeft deels geluisterd: er komt een Boekenweekgedicht, geschreven door een vrouw, en de komende jaren moet het Boekenweekgeschenk vaker door een vrouw worden geschreven. Maar de Boekenweek-organisator staat nog wél achter het thema van 2019 en de gekozen auteurs: Jan Siebelink voor het geschenk en Murat Isik voor het essay.
(NOS)

Vrouw (VS) aangeklaagd voor dood baby 

Het jongetje is overleden aan drugs die hij via borstvoeding binnenkreeg. Uit autopsie bleek dat een combinatie van methadon, amfetamine en metamfetamine de elf weken oude baby fataal is geworden. Zijn moeder, de dertigjarige Samantha Jones, heeft tijdens politieverhoor toegegeven dat ze al tijdens zijn zwangerschap methadon slikte. Ook na de geboorte ging ze daar mee door. Jones heeft nog een kind (van twee jaar) dat bij zijn vader woont. Ze zit vast op verdenking van moord. De eerste zitting van haar zaak zal plaatsvinden in augustus.
(CBS News)

Apple introduceert nieuwe emoji’s

Tijdens een gratis softwareupdate later dit jaar komen er meer dan zeventig bij. Het is vandaag World Emoji Dag, dus hoog tijd voor nieuwe emoji’s. Zo komen er onder andere nieuwe poppetjes met rood, krullend en grijs haar en wordt er ook een kale emoji toegevoegd – zowel mannelijk als vrouwelijk. Maar ook nieuwe etenswaren: een bagel, mango en een cupcake. Ook staan er nog een hoop nieuwe dieren op de lijst, zoals een wasbeer, lama, nijlpaard, kangoeroe, das, pauw, papegaai, zwaan, kreeft en een mug. Het is nog niet bekend wanneer deze update komt.
(De Telegraaf)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser