Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

ochtendnieuws

Kind (5) gewond na val uit raam op eerste verdieping in Utrecht

Kind (5) gewond na val uit raam op eerste verdieping in Utrecht

Dit is het ochtendnieuws van vrijdag 11 januari: steun uit schaatswereld voor Sjinkie na ongeluk, oceanen warmen sneller op dan verwacht en familie Humeyra: ‘Politie had haar moeten redden’.

| Justine Wouterson

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Kind (5) valt uit raam van woning in Utrecht

De kleuter viel vanaf de eerste verdieping van een rijtjeshuis op straat. Het ongeluk gebeurde in de Hubert Duyfhuysstraat in de Utrechtse wijk Zuilen. De verwondingen van het jonge slachtoffer lijken gelukkig mee te vallen, zegt een politiewoordvoerder. Het kind huilde en was nog aanspreekbaar. De politie gaat uit van een ongeluk en er is niemand aangehouden. Toch wordt voor de zekerheid onderzoek gedaan naar het incident. De hulpdiensten rukten massaal uit na de valpartij van de kleuter. Ook een traumahelikopter werd opgeroepen.
(RTV Utrecht)

Familie Humeyra: ‘Politie had haar moeten redden’
humeyra
De op 18 december doodgeschoten tiener werd ruim vijftien maanden bedreigd door haar ex. In die maanden klopte de familie herhaaldelijk aan bij politie en justitie. “Als zij ‘gewoon’ hun werk hadden gedaan, had Humeyra nog geleefd.” Dat stelt de familie van de scholier van het Rotterdam Design College in een interview in het AD dat morgen verschijnt. “De politie heeft met ons gespeeld.” De familie overweegt dan ook juridische stappen. De zestienjarige Humeyra werd al sinds september 2017 gestalkt en bedreigd door haar ex-vriend Bekir E., met wie zij een korte relatie had totdat ze ontdekte dat hij ouder (toen 30) was dan hij had verteld. In mei 2018 deed ze aangifte nadat hij haar had mishandeld.
(AD)

Lawine treft Zwitsers hotel, noodtoestand in Duitsland

Meerdere auto’s en een deel van het restaurant werden door de sneeuw bedolven. Zeker drie mensen raakten gewond bij het hotel op de Schwägalp in Zwitserland. Reddingsdiensten hebben met lawinehonden enige tijd naar slachtoffers onder de sneeuw gezocht, maar er werd niemand gevonden. In het hotel wordt ook niemand vermist, maar het was om uit te sluiten dat eventuele voorbijgangers onder de sneeuw bedolven waren geraakt. In Zuid-Duitsland en Oostenrijk zijn door de hevige sneeuwval hele dorpen afgesloten van de buitenwereld. In drie Duitse regio’s is de noodtoestand uitgeroepen. In Berchtesgaden zitten honderden mensen vast door de sneeuw. Inmiddels is het leger is ingezet om te helpen daken en wegen sneeuwvrij te maken, maar ook om met rupsvoertuigen eten en medicijnen te brengen.
(NOS)

Ex-advocaat Trump gaat tegen president getuigen

Michael Cohen zal publiekelijk getuigen voor het Amerikaanse Congres. Dat gaat gebeuren op 7 februari, blijkt uit een verklaring van de voormalige persoonlijk advocaat van president Donald Trump en de agenda van de Commissie van Toezicht en Hervorming in het Huis van Afgevaardigden. Cohen werd in december veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, onder meer wegens betaling van zwijggeld aan twee vrouwen tijdens de presidentscampagne van 2016. Bovendien loog hij tegen het Congres over de plannen voor een Trump Tower in Rusland. Cohen bekende vorig jaar schuld in een aantal zaken en beloofde mee te werken aan het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezing.
(ANP)

Oceanen warmer sneller op dan verwacht
bultrugwalvis
In 2019 zou er zelfs een nieuw temperatuurrecord sneuvelen. Dat blijkt uit nieuwe metingen waarover het wetenschappelijk tijdschrift Science bericht. De opwarming van het zeewater geldt als één van de belangrijkste indicatoren voor de klimaatopwarming en voor de stijging van de zeespiegel. Een internationaal netwerk van 3.900 meetpunten voert al sinds 2000 metingen uit op zo’n twee kilometer onder water. Daaruit blijkt nu dat de temperatuurstijging sneller gaat dan was berekend op de VN-top rond klimaatverandering in 2013. “Het proces versnelt nog”, waarschuwen wetenschappers uit China en de VS in Science. Door de hogere temperaturen smelt ook het ijs op Antarctica sneller dan verwacht, met een stijgende zeespiegel tot gevolg. Ook het leven onder water ondervindt daar schade van.
(VTM)

Steun uit schaatswereld voor Sjinkie na ongeluk
Sjinkie Knegt gezin
Collega’s laten op sociale media massaal steunbetuigingen achter voor de shorttracker. Zo zegt Daan Breeuwsma, die samen met Sjinkie in een ploeg schaatst en vandaag in actie komt tijdens het EK Shorttrack: ‘Ik sta achter je als steun in je rug. Taai zijn maat! Ga alles geven voor jou dit weekend’. Shorttracker Suzanne Schulting rijdt het EK. Zij schrijft op Instagram dat ze #VoorSjinkie zal schaatsen. Ook Yara van Kerkhof gebruikt de hashtag. Ze schrijft: ‘Morgen start het EK! Laten we er een mooi toernooi van maken! Voor alle toeschouwers, maar vooral ook #voorSjinkie’. Langebaanschaatser en voormalig shorttracker Jorien ter Mors plaatst ook een foto van Sjinkie op haar Instagramprofiel. ‘Heel veel sterkte Sjinkie’, schrijft ze erbij. Sjinkie raakte gistermorgen zwaargewond toen zijn kleren in brand vlogen bij het aansteken van de houtkachel in zijn huis.
(RTL Nieuws)

View this post on Instagram

Heel veel sterkte Sjinkie #beterschap #voorsjinkie

A post shared by Jorien ter Mors (@jorientermors) on

OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser