ochtendnieuws

'Halbe Zijlstra begreep Poetin verkeerd'

'Halbe Zijlstra begreep Poetin verkeerd'

Dit is het ochtendnieuws van dinsdag 13 februari: ‘Leg vaker huisverbod op bij huiselijk geweld’, zwangere Roxeanne Hazes wint eerste Edison Nederlandstalig en advocaat van ‘nieuwe liefde’ beschuldigt Gordon van stalking.

| Justine Wouterson

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

‘Halbe Zijlstra begreep Poetin verkeerd’

Dat zegt voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer tegen de Volkskrant. Van der Veer bevestigt daarmee dat hij de bron is op wiens verhaal de Minister van Buitenlandse Zaken de uitspraken van Vladimir Poetin over een Groot-Rusland verkeerd heeft geïnterpreteerd. De Shell-topman die in 2006 wél aanwezig was bij de ontmoeting met Poetin, zegt dat diens woorden ‘historisch’ bedoeld waren, en niet een blijk waren van militaire ambities. De uitleg die Van der Veer aan zijn eigen woorden geeft, is een nieuwe tegenslag voor Zijlstra. De minister verweerde zich gisteren immers door te zeggen dat hij weliswaar had gelogen over zijn eigen rol, maar dat de inhoud van zijn waarschuwing over Rusland wel klopte. Zijlstra betuigde eerder spijt over de leugen die hij had verteld over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.
(De Volkskrant)

Ireen Wüst in tranen bij zien familie tijdens huldiging

De schaatser vierde haar gouden medaille met fans in het Holland Heineken House. Daarbij was ook haar voltallige familie aanwezig. De ouders van Wüst reikten de olympisch kampioene, die gisteren de beste tijd schaatste op de 1500 meter, op het podium in Gangneung de bijbehorende winnaarstegel uit. “Ik vind het zo bijzonder, want ze zijn met 22 man sterk afgereisd. Ze zijn er allemaal, ook alle vier mijn neefjes. Om dat op mijn laatste Olympische Spelen mee te maken, vind ik fantastisch”, zei een emotionele Wüst, die hoopt op de ploegachtervolging nog eens goud te behalen en ook op de 1000 meter een medaille wil pakken. “Op vier achtereenvolgende Spelen goud winnen, is waanzinnig.”
(ANP)

‘Leg vaker huisverbod op bij huiselijk geweld’

Daarvoor pleit de Haagse burgemeester Pauline Krikke in de Volkskrant. Als slachtoffers zelf geen aangifte durven doen, moet de politie sneller ‘ambtshalve’ zaken doorspelen aan het Openbaar Ministerie (OM). Het aantal huisverboden daalt de laatste jaren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. “Dat is gek, ik wil weten waarom”, zegt Krikke. “Het aantal incidenten neemt namelijk niet af. Een huisverbod is een goed middel om de situatie te bevriezen. Je haalt de partners even uit elkaar, je haalt hulpverlening erbij.” Er vallen landelijk vijftig doden per jaar door huiselijk geweld, vertelt Krikke. “In elke klas in Nederland zit minstens één kind dat te maken heeft met kindermishandeling of relationeel geweld tussen ouders.”
(de Volkskrant)

Arts haalt veertien wormen uit oog van vrouw

Ze is de eerste mens die besmet raakte met de oogparasiet die doorgaans bij vee voorkomt. Dat schrijven wetenschappers nu, nadat de wormen al in 2016 uit het oog van de vrouw uit het Amerikaanse Oregon verwijderd werden. Abby Beckly had in 2016 paardgereden en gevist in een veerijk plattelandsgebied. Na een week irritatie aan haar oog haalde ze zelf een kleine doorzichtige worm uit haar oog. In de twee weken daarna verwijderden dokters nog eens dertien wormpjes. De vrouw was besmet geraakt met Thelazia gulosa, een type oogworm dat voorkomt bij vee in de Verenigde Staten en Canada, maar nog nooit bij mensen was gezien. De parasiet wordt verspreid door vliegen. Nadat de dertien wormpjes uit het oog van de vrouw waren verwijderd, had ze verder geen klachten meer.
(The Guardian)

Roxeanne Hazes wint eerste Edison Nederlandstalig
Roxeanne
Roxeanne draagt de prijs op aan haar ongeboren kind. Op social media laat de zangeres weten hoe blij ze is met haar eerste Edison in de nieuwe categorie. ‘HOLY MOLY!! We hebben ‘m! Ik weet even niet wat me overkomt.’ Ook postte ze een kort filmpje waarop ze te zien is met haar felbegeerde prijs. Paul de Leeuw feliciteerde ‘Rox’ via Twitter en zei erbij: ‘Geniet ervan, maar je kindje geen Edison noemen!’ Hazes won de Edison voor haar single In Mijn Bloed. Volgens de jury, bestaande uit muziekjournalisten en radiomakers, “vindt Roxeanne zichzelf opnieuw uit als kwetsbare podiva, die put uit rock, pop, levenslied, R&B en dance”. Rapper Ronnie Flex was met twee prijzen (Beste Hiphop en Beste Album) de ‘grote winnaar’ van de avond.
(NOS)

Gordon beschuldigd van stalking door ‘nieuwe liefde’
gordon nieuwe liefde
Dat zegt de advocaat van de vermeende nieuwe liefde van Gordon. In een uitgebreide reactie aan De Telegraaf/Privé heeft hij meer details gegeven over het gedrag van Gordon, wat hij classificeert als stalking. “Er is sprake van tientallen berichten, meerdere per uur”, aldus advocaat Van der Velde, die meent dat de vermeende liefde van Gordon zich zwaar onder druk gezet zou voelen door “de frequentie van de berichten”. Ook zou Gordon de arts in opleiding zelfs al voor het bekendmaken van de relatie gedreigd hebben met het kapotmaken van zijn carrière. Volgens hem is er in deze kwestie dan ook duidelijk sprake van ‘karaktermoord’ en ‘een sociale media-campagne’. Eergisteravond maakte een gelukkige Gordon op sociale media bekend weer verliefd te zijn, maar die berichten trok hij gisteren in nadat hij ontdekte dat zijn ‘vriend’ er een dubbelleven op nahield.
(De Telegraaf)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser