Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

lijstje van de dag

Het is Nationale Krokettendag en dus: 13 x wat je (niet) wil weten over de kroket

De kroket: of-ie nou uit de muur komt, uit je frituurpan thuis of aan de Spaanse costa: we verslinden ‘m altijd met huid, haar en mosterd. De kroket is Hollands Trots, en daarom heeft-ie ook een eigen dag. 

| Laura van der Molen

En wel vandaag. Het is Nationale Krokettendag en daarom verwennen we jou met een hartstikke krokant krokettenfeitenlijstje.

1. 9 oktober is de Nationale Krokettendag, omdat de uitvinder van de kroket,Johannes van Dam, op die dag overleed.

2. Size doesn’t matter? Nou, zeker wel. In 2007 werd de grootste kroket ooit gebakken op het Rembrandtplein in Amsterdam. De reuze snack was ruim een meter lang en woog 250 kilo.

3. Wij hadden verwacht dat de kroket het meest in de avond wordt gegeten, maar dat is toch echt tijdens de lunch.

4. Ja echt, er bestaat een krokettenwet. Jan-Peter Balkenende voerde in 1993 een motie in waarin hij pleit voor kroketten voor raadsleden. En met succes. Als een raadsvergadering langer duurt dan elf uur ’s avonds, krijgen de raadsleden een kroket.

5. De gemiddelde afmetingen van een kroket: 10,5 cm lengte, diameter drie cm en de inhoud is 74 kubieke cm.

6. In Nederland eten we samen driehonderd miljoen kroketten per jaar weg.

7. Van origine zijn kroketten een banketbakkersproduct en dus helemaal niet bedoeld als ‘snelle snack’.

8. Er werd in 1998 een wereldrecord kroket eten gewonnen door Jaap ter Naam. Hij stouwde er 68 in totaal naar binnen in een uur.

9. We doen wel alsof de kroket typisch Nederlands is, maar eigenlijk hebben we ‘m te danken aan Frankrijk. Hier werd hij uitgevonden in 1705 door kok Lodewijk XIV.

10. Een kroket is gezonder dan een broodje kaas. In een kroket zitten 180 calorieën en een broodje kaas 380. Precies. Keuze snel gemaakt dus.

11. Wakker Dier heeft weleens onderzocht wat voor vlees er in de meeste kroketten is en dat is dus voor een kwart paardenvlees.

12. De gemiddelde krokettenfabriek produceert per week 200.000 stuks.

13. De Consumentenbond onderzocht of er in kroketten ook echt zoveel vlees zit als dat het etiket belooft. De rundvleeskroketten van Kwekkeboom kwamen het beste uit de test en bevatten acht gram vlees, terwijl er negen op het etiket staat. Albert Heijn daarentegen belooft 10,5 gram vlees per kroket, maar daar zit in werkelijkheid maar drie gram in. Als je kroket tussen de vijf of zes gram heeft, zit je goed.

Lees ook
‘Matilda’, ‘Flodder’ en ‘dat jongetje van The Sixth Sense’: 9 x kindsterren toen en nu

SNACKS | LIJSTJE VAN DE DAG | ETEN & DRINKEN | LIFESTYLE

Bron: Snacknieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer lijstje van de dag

Lees dit ook even

Please update your browser