nieuws

Waarom leerlingen niet te snel op moeten voor hun rijexamen (en drie tips om kalm te blijven)

Waarom leerlingen niet te snel op moeten voor hun rijexamen (en drie tips om kalm te blijven)

Vandaag werd bekend dat veel rijscholen hun leerlingen veel te vroeg op rijexamen laten gaan. Daarom neemt het CBR dit najaar maatregelen.

| Yara Mureau

“Veel van deze examenkandidaten hebben het schakelen nog niet onder de knie”, vertelt Nathalie Dingeldein aan het NOS.

Ingrijpen

Volgens Dingeldein, woordvoerder van het CBR, gaat het om – onder andere – kandidaten die meerdere ingrepen van de examinator nodig hebben om op de weg te blijven. “Deze kandidaten zijn absoluut nog niet klaar voor het rijbewijs, en hebben dus niets bij ons te zoeken.” Het CBR neemt maatregelen om zulke situaties te voorkomen. Als iemand wél afrijdt en zo slecht presteert, moet hij of zij zes werken wachten voordat-ie opnieuw mag afrijden. Dat is nu twee weken.

De reden

Wat is nou de reden dat kandidaten zo slecht presteren? In sommige gevallen gaat het om mensen die te snel willen afrijden, maar het kan ook dat iemand een verkeerde rijopleiding heeft gevolgd. Een goede opleiding is belangrijk. Dingeldein: “Met je rijopleiding leg je een basis voor een veilig leven op de weg. Daar heb je de rest van je leven plezier van.”

Tips

Mocht je zoon, je dochter of misschien jij zelf wel, binnenkort gaan afrijden, dan hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Misschien logisch, misschien niet, maar een beetje extra hulp is nooit verkeerd.

1. Ga voorbereid het examen in

Zorg dat je genoeg lessen hebt genomen, maar vooral: zorg dat jíj er klaar voor bent. Het examen moet voelen alsof je een normaal ritje in de auto rijdt. Is dat (nog) niet zo? Ga dan ook niet op.

2. Maak je niet te druk

Niemand wil dat jij je examen níet haalt, ze willen gewoon controleren of je goed genoeg bent.

3. Rij niet te hard, maar ook niet te zacht

Pas je goed aan de andere weggebruikers aan, dat vinden de rijexaminatoren erg belangrijk. Maar geen tachtig rijden waar je vijftig mag natuurlijk.

NIEUWS

Bron: NOS/CBR | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser