Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

koningsnieuws

Ongekend openhartig: koningin Elizabeth geeft kijkje achter schermen eigen kroning

Nooit eerder was de Britse koningin Elizabeth (91) zo openhartig als in de documentaire over haar kroning. De kroning zelf is vandaag 65 jaar geleden en daarom is de documentaire vanavond nogmaals te zien. 

| Pim Prins

Een zéér zware kroon, een koets die totaal niet lekker zit, en nog meer: het is een heerlijk kijkje achter de schermen.

Lees ook
Britse koningin ontslaat hofleverancier lingerie na onthullingen over pas-sessies bij royals thuis

‘The Coronation’
De documentaire kwam in januari uit, maar vandaag kunnen we nog een keer zien hoe koningshuis-expert Alastair Bruce bij de Britse Royal aanschuift om te spreken over de kroningsceremonie. Dit kun je verwachten van het BBC-programma The Coronation.

Zwaar ding
Elizabeth moet allereerst iets kwijt over die kroon. “Je kunt niet naar beneden kijken om je toespraak te lezen. Doe je dat wel, dan breekt je nek”, zegt ze in bovenstaande video over de 1,25 kilo zware Imperial State Crown. De Queen droeg de kroon aan het einde van haar kroning en doet dat nog ieder jaar bij de opening van het parlementaire jaar. Over het gewicht grapt ze: “Er zitten dus nadelen aan kronen, maar verder zijn ze best belangrijk.”

De Gouden Koets koets
In een andere video vertelt het Britse staatshoofd over het ongemak van de Golden State Coach – het Britse equivalent van de Gouden Koets – waarmee ze door half Londen werd vervoerd op de dag van haar kroning. “Vreselijk. Totaal niet geschikt om in te rijden. De vering is slechts van leer. Het is niet erg comfortabel”, klaagt ze. “We konden ook maar stapvoets rijden, omdat de paarden niet sneller konden. Zo zwaar is de koets.”

De documentaire The Coronation is op vanavond (2 juni) te zien om 19:30 op NPO2.

VIDEO'S | NIEUWS | KONINGSNIEUWS | BEKEND | BUITENLAND

Bron: BBC | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer koningsnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser