Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

(Oranje)bittere waarheid: Koningsdag is stukken kouder dan Koninginnedag

(Oranje)bittere waarheid: Koningsdag is stukken kouder dan Koninginnedag

Aankomende vrijdag vieren we voor de vierde keer Koningsdag. Behalve de datum, is ook het wéér van onze nationale oranje feestdag veranderd.

| Raounak Khaddari

Sinds Koninginnedag plaats heeft gemaakt voor Koningsdag zijn we er gemiddeld bijna vier en een halve graad op achteruitgegaan.

Lees ook
Verkoop je speelgoed tijdens Koningsdag op een kleed van LINDA.foundation

 

Warme Beatrix

Dat heeft 538 Nieuws in samenwerking met Buienradar onderzocht. Volgens weerman Maurice Middendorp gaat prinses Beatrix aan kop als het gaat om de warmste verjaardagen. Het was gemiddeld 16,8 graden op ‘haar’ Koninginnedagen en slechts 12,4 graden op de afgelopen vier Koningsdagen.

Wie het laatst lacht…

Maar haar zoon wint als het gaat om de meeste zonuren op ‘zijn’ Koningsdag. Hij had gemiddeld genomen 7,6 zonuren op zijn verjaardagen, terwijl Beatrix er gemiddeld ‘slechts’ 6 had tijdens haar regeerperiode. ‘Oma’ Juliana zit er tussenin met zo’n 6,6 zonuren.

Droog

Toch moeten we Willem-Alexander dankbaar zijn. Want hoewel hij ons minder warmte bracht, bleef de regen wel weg. Sterker nog: het was de afgelopen 4 jaar 29 procent droger op 27 april dan we normaal gewend zijn.

‘Amalia’ wordt nóg kouder

Geniet nog maar even goed van de komende Koningsdagen, want als de verjaardag van prinses Amalia onze nationale feestdag wordt, wordt het zelfs negen (!) graden kouder en hebben we dubbel zoveel kans op regen. De prinses is namelijk jarig op 7 december. Maar zover is het (gelukkig) nog lang niet.

Lees ook
Hang de (oranje) vlag maar uit: grote kans op een droge Koningsdag

NIEUWS | BEKEND | WEER

Bron: 538 Nieuws | Foto: ANP Foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser