Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Wat het ketogeen-dieet inhoudt en waarom het opeens overal is

Wat het ketogeen-dieet inhoudt en waarom het opeens overal is

Grote kans dat je er over gehoord hebt: het ketogeen dieet – of ook wel keto dieet- is zeer populair op het moment. Je zou er in korte tijd veel vet mee verliezen, zonder verlies van je spieren. 

| Yara Mureau

Maar is dat wel zo? Women’s Health zocht het uit.

Ketogeen dieet

Het ketogeen-dieet is ineens weer heel populair; bekende mensen volgen het, Instagram staat vol met de hashtag #ketodieet en op Google werd er tweehonderd procent meer op gezocht dan vorig jaar. Toch is het dieet niet nieuw. We frissen je geheugen even op. Bij het ketogeen-dieet volg je een streng koolhydraatbeperkt dieet. Maar koolhydraten (of glucose) zijn ook de energiebron van je hersenen. Dus wat als je die mist? Dan wordt het vetweefsel afgebroken tot vetzuren en ketonen. Je lichaam maakt deze ketonen aan als het in ‘ketose’ is en puur op vetverbranding draait. En daardoor val je af. ‘En juist die ketonen zijn uitstekende brandstoffen voor de hersenen’, schrijft Women’s Health.

Voor- en nadelen

Verder zou het dieet je honger en trek in slechte dingen stillen en je zou een stuk scherper zijn. Naast gewichtsafname zijn er ook andere effecten: zo zou het dieet epileptische aanvallen kunnen verminderen en zou het kunnen helpen bij vruchtbaarheidsproblemen. Diëtist Berdien van Wezel zegt inWomen’s Health dat het lichaam heel goed op de voeding reageert die bij dit dieet hoort. Je eet namelijk vooral ‘veel vet, een bescheiden hoeveelheid eiwitten en vrijwel geen koolhydraten.’ Maar het is toch belangrijk om goed na te denken voor je aan dit dieet begint. En dan met name let op de voedingswaarde. Je krijgt door dit ‘eerlijke en onbewerkte eten’ weinig zout binnen, en je verliest meer natrium. Dat kan leiden tot een tekort en dát kan weer leiden tot spierkrampen. En daarbij kun je nooit cheaten: ‘Je lichaam is óf in ketose óf niet’.

Lees het hele artikel van Women’s Health hier.

Lees ook
Deze vrouw geeft hilarische en gouden dieettip (waarbij je niet eens eten hoeft te laten staan)

 

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | #HOUVOL | KRANTENTIP | GEZOND & GEZELLIG

Bron: Women's Health | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Dusko DjukicDusko Djukic

Ohohoh...je zou krampen in je spieren kunnen krijgen ????Gelukkig zijn we niet allemaal van het soort "Linda"copypaste dieptelezers....helpt het nu wel of niet om af te vallen ? Ja....maar dat zegt ze niet ( voedingsmiddelen payrol maybee ?) Die gaan natuurlijk niet zeggen dat minder ( suiker ) eten gezonder is dan meer ???? Thnx for nothing Linda !

Werner OvingWerner Oving

Gelukkig is het heel makkelijk om natrium binnen te krijgen. Naast natrium verlies je ook kalium en magnesium, wat ook weer prima aante vullen is.

Meer nieuws

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser