Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Kankerpatiënten worden slecht geïnformeerd over langetermijngevolgen'

'Kankerpatiënten worden slecht geïnformeerd over langetermijngevolgen'

Kankerpatiënten krijgen in Nederland nog onvoldoende informatie over de mogelijke langetermijngevolgen van hun behandeling, zoals depressieve gevoelens of geheugen- en concentratieproblemen.

| Justine Wouterson

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 3785 (ex-)kankerpatiënten.

Geen aandacht voor toekomstplannen

Volgens ruim een derde spreken zorgverleners niet over klachten die de patiënten na de behandeling kunnen krijgen. Bij ongeveer de helft is geen aandacht voor hun toekomstplannen of wat ze belangrijk vinden in hun dagelijks leven, aldus het onderzoek.

Dringend verzoek

“Die signalen baren ons als kankerpatiëntenorganisaties zorgen”, zegt directeur-bestuurder Arja Broenland van de NFK. “Wij roepen zorgverleners dringend op om in het gesprek met de patiënt niet alleen de medische aspecten van de behandeling te belichten, maar ook de late gevolgen. Daarnaast sporen wij hen aan na te gaan wat er speelt in het leven van de patiënt, wat voor hem of haar belangrijk is, zodat een weloverwogen behandelkeuze gemaakt kan worden.”

‘Samen Beslissen’

Uit de peiling blijkt dat acht op de tien (ex-)kankerpatiënten de behoefte hebben om samen met zijn of haar zorgverlener te beslissen over de behandeling. De NFK maakt zich daarom hard voor ‘Samen Beslissen’. Hierbij bespreekt de zorgverlener met de patiënt welke behandelingen mogelijk zijn, wat de voor- en nadelen zijn én wat de gevolgen kunnen zijn op korte en lange termijn.

Lees ook
Luc Peters (41) verloor zijn vrouw aan borstkanker: ‘We waren een team en zouden samen 80 worden’

‘Bespreek concrete gevolgen’

Zorgverleners moeten volgens NFK de vertaling maken van medische mogelijkheden voor de patiënt naar concrete gevolgen, zoals kunnen blijven werken, sporten, hobby uitoefenen, sociale activiteiten en intimiteit.

In het LINDA.tv-programma Kankermonologen gaat presentator Mirella van Markus in gesprek met vrouwen die kanker hebben gehad. Hoe gaan zij daar nu mee om?

NIEUWS | GEZOND | MEEPRATEN

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser