nieuws

Dit zijn de jongens die wekenlang opgesloten zaten in de Thaise grotten

De hele wereld leek mee te leven met de Thaise jongens en hun coach die sinds 23 juni opgesloten zaten in een grot. Nu ze bevrijd zijn wordt er steeds meer bekend over de voetballers. 

| Marlie van Zoggel

De BBC maakte korte portretjes van de jonge mannen en de mensen die hen hielpen.

Lees ook
Waarom we wel praten over Thaise voetballers en niet over vluchtelingenkinderen

Bevrijd

Adul Sam-on (14)
Toen maandag het elftal van de Wild Boars voetbalclub in de verte een wit lichtje zagen branden, hadden ze nog geen idee hoe wereldwijd werd meegeleefd met het lot van de jongens. De jongens dachten dat de duikers ‘toevallig’ in de grot waren. Adam Sam-On is de enige van het stel die Engels spreekt en zo de eerste informatie met de Britse duikers kon delen.

Chanin Vibulrungruang (11)

Chanin wordt ook Titan genoemd en is de jongste voetballer. Hij begon op zijn zevende met de sport.

Ekarat Wongsukchan (14)

De bijnaam van de keeper van het elftal is ‘Bew’. Hij staat bekend als een gedisciplineerde jonge man, die na iedere training de achtergebleven rommel opruimt.

Pipat Pho (15)
Luistert naar de bijnaam Nick. Pipat is de enige jongen die eigenlijk niet bij het voetbalteam hoort. Hij ging mee de grot in om tijd door te kunnen brengen met zijn beste vriend ‘Bew’.

Prajak Sutham (15)
Ook Prajak heeft een bijnaam: hij staat bij zijn teamgenoten bekend als Note. Een stille jongen die pas twee jaar geleden begon met voetballen.

Pornchai Kamluang (16)
Bijnaam: Tee. Hij is verdediger van het voetbalteam. In een brief naar zijn ouders vertelde hij dat ze zich geen zorgen hoefden te maken. “Ik ben heel gelukkig!”

Panumas Sangdee (13)
Panumas, ook wel Mig genoemd, geldt als groot voetbaltalent dat eigenlijk overal op het veld kan spelen.

Duganpet Promtep (13)

Duganpet heeft Dom als bijnaam en schijnt een van de beste voetballers te zijn in het team.

Peerapat Sompiangjai (17)
Peerapat, die de bijnaam Night draagt, was jarig op de dag dat hij vermist raakte. Met snoep werd zijn verjaardag gevierd. Waarschijnlijk heeft het snoep geholpen de tijd in de grot beter vol te houden.

Sompong Jaiwong (13)
Sompong wordt Pong genoemd. Zijn droom is voetballer worden bij het Thaise nationale team.

Mongkol Booneiam (12 of 13)

De bijnaam van Mongkol is Mark. Zijn docent noemt hem een vriendelijke en vrolijke jongen die van voetbal houdt.

Nattawut Takamrong (14)

Bijnaam: Tern. In een brief aan zijn ouders vertelde hij dat ze zich geen zorgen hoefden te maken.

Coach Ekapol Chantawong (25)

De coach wordt Ake genoemd. Hij zou geboren zijn in Myanmar en heeft op jonge leeftijd zijn ouders verloren. Voordat hij voetbalcoach werd, zou hij enkele jaren een Boeddhistische monnik zijn geweest. Hij zou zo hebben geleerd hoe hij zijn energie kon sparen door te mediteren. Volgens lokale nieuwsberichten zou hij dit hebben geleerd aan de jongens in de grot.

Helden

Twee van de duikers die geholpen hebben bij de reddingsactie zijn de Britse John Volanthen en Richard Stanton. Zij zijn experts in grotduiken. De eerste stem die de jongens hoorden was die van Volanthen. De Australische dokter Richard Harris ging de grot in om de jongens te helpen en bleef drie dagen bij ze. Hij koos ervoor om vrijwillig te helpen en af te reizen naar Thailand terwijl hij vakantie vierde.

Richard Stanton

John Volanthen

Richard Harris

Duiker overleden

Saman Gunan (38) was een duiker bij de Thaise marine en hielp vrijwillig tijdens de reddingsactie. Hij probeerde uit de grot te komen nadat hij op 6 juli zuurstoftanks naar de voetballers bracht, maar overleed. Zijn weduwe vertelt tegen de BBC dat hij geprezen wordt als held. “Hij hield ervan om anderen te helpen en vrijwilligerswerk te doen.”

Saman Gunan

VIDEO'S | NIEUWS | ACHTERGROND | BUITENLAND

Bron: BBC | Foto: Facebook / Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser