interview

Verloskundige Bahareh (32): 'Medisch ingrijpen bij zwangere vrouwen is niet altijd beter'

Verloskundige Bahareh (32): 'Medisch ingrijpen bij zwangere vrouwen is niet altijd beter'

Verloskundige Bahareh Goodarzi (32) ziet dat steeds meer gezonde zwangere vrouwen bij de arts terecht komen. Daarom pleit ze in een video voor een nieuwe balans: een die weet wanneer je wel en vooral wanneer je níet moet behandelen.

| Stijn de Vries

We belden haar op met een aantal vragen.

Lees ook
Gynaecoloog over ‘verboden etenswaren’ voor zwangeren: ‘Niet zo streng als het lijkt’

Waarom vind je meer medisch ingrijpen niet altijd beter?
“Het is heel gecompliceerd. Als verloskundigen en gynaecologen willen we allemaal goede zorg leveren. Maar door de jaren heen is het idee ontstaan dat hoe meer we doen tijdens de zwangerschap en geboorte, hoe groter de kans is dat we gezonde baby’s krijgen. Vroeger werden vrouwen alleen doorverwezen als ze het nodig hadden. Daardoor overleden er gelukkig minder baby’s en vrouwen. Maar de lijst met redenen om naar de gynaecoloog te gaan, wordt steeds langer. Vrouwen vragen zelf ook vaker om bijvoorbeeld een echo, inleiding en keizersnede, ook als dat niet nodig is, omdat zij denken dat het beter of makkelijker is.”

Maar bij sommige vrouwen is dat wel nodig, toch?
“Als er een complicatie plaatsvindt tijdens de zwangerschap of de bevalling is dat zeker nodig. Maar als er geen complicaties zijn, kan het ingrijpen juíst voor problemen zorgen. Een knip bijvoorbeeld, leidt vaker tot klachten na de bevalling dan als een vrouw zelf uitscheurt. Verloskundigen, gynaecologen en vrouwen denken vooral na over of het te voorkomen was geweest door méér te doen. Maar de vraag die ik stel is: moeten we niet ook de andere kant belichten? Zou het niet zo kunnen zijn dat de uitkomst minder gunstig is omdat we te véél hebben gedaan in plaats van te weinig. Die kant van het verhaal wordt te weinig belicht en daar wordt ook te weinig over gepraat.”

Hoe kan het dat er zoveel angst is omtrent een zwangerschap?
“Als er verhalen in de media terechtkomen, gaat het met name over dingen die fout gaan bij zwangerschappen en geboorten. Dat kan angst veroorzaken en vrouwen willen dat het hen absoluut niet overkomt. Het gevolg kan zijn dat er meer wordt ingegrepen, ook tijdens gezonde zwangerschappen en bevallingen als het niet nodig is. Laten we ook kijken of we bij sommige mensen vrouwen niet teveel doen.”

Lees ook
Een baby krijgen zonder dat je weet dat je zwanger bent: het overkwam Julia (22)

Je neemt een duidelijke stelling in. Hoe was de respons op de video?
“Na de video kreeg ik er enorm veel emotionele reacties. Er zijn vrouwen die het verhaal herkennen. Een vrouw vertelde me dat ze tijdens haar zwangerschap een echo had gekregen waarop het leek dat haar baby te groot was. De bevalling duurde lang en de baby kreeg het zwaar. Daarom moest de baby met een vacuümpomp worden geboren. Uiteindelijk bleek de baby helemaal niet te groot te zijn. We denken alles goed te weten en door meer te doen iemand te helpen, maar het kan ook nadelen hebben. Je moet kritisch zijn bij het inzetten van medische handelingen en medicijnen.”

Hoe nu verder om zoveel mogelijk mensen te bereiken?
De Balie, een cultureel centrum in Amsterdam, gaat in het najaar een discussieavond organiseren. Het doel van die avond is om vrouwen, zorgverleners en andere betrokkenen met elkaar in gesprek te laten gaan over dit onderwerp. We moeten met z’n allen kritisch blijven. Een tip van mij is om tijdens je zwangerschap goed in gesprek te gaan met je zorgverlener en om vragen te stellen. Besef dat meer medisch ingrijpen niet altijd beter is, vooral als je zwangerschap en bevalling zonder problemen verlopen.”

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | GEZOND | INTERVIEW

Bron: Vrij Nederland & De Balie | Foto: Schermafbeelding video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser