interview

Deze psycholoog legt uit waarom je niet altijd gelukkig en succesvol hoeft te zijn

Deze psycholoog legt uit waarom je niet altijd gelukkig en succesvol hoeft te zijn

Psycholoog en coach Lennart Klipp (43) ontdekte tijdens het schrijven van z’n boek ‘Effectief aanmodderen’ dat je na een tegenslag niet direct op zoek moet gaan naar geluk of succes.

| Raounak Khaddari

Klipp schreef daarom op hoe het ook kan: “Gun jezelf de ruimte om even niét gelukkig en succesvol te zijn”, vertelt de psycholoog aan LINDAnieuws.

Lees ook
Waarom de meeste mensen gelukkig worden van mooi weer (maar níet iedereen)

Zelfhulpboek schrijven

De psycholoog coacht al meer dan twintig jaar mensen op het gebied van persoonlijk leiderschap en motivatie en twee jaar geleden begon-ie zelfs zijn eigen praktijk in Hollywood. Maar aan zijn eigen tips had hij tijdens het schrijven van z’n boek maar weinig: “Ik begon een aversie te krijgen tegen alle zelfhulpboeken die ik aan het lezen was.” Tóch was hij er zelf één aan het schrijven: “Ik dacht ‘dat is de norm’ en daar moet ik in meegaan.”

Gebrek aan motivatie

Tijdens het schrijven werd Klipp geconfronteerd met de werkelijkheid: “Die is anders dan in de boeken. Ik kwam echt vast te zitten. Op een moment vroeg ik me zelfs af: wat heb ik nog te vertellen als ik mezelf niet eens kan helpen?.” De psycholoog zag in dat op zoek gaan naar meer motivatie  en leiderschap hem niet verder ging helpen en verdiepte zich daarom juist in demotivatie en het gebrek aan persoonlijk leiderschap.

‘Effectief aanmodderen’

“Ik noem dat proces ‘aanmodderen’. Soms kun je nu eenmaal niet anders”, vertelt Klipp. “Je hebt die tijd en ruimte nodig om uit een lastige situatie te komen.” In zijn anti-zelfhulpboek doorloopt Klipp daarom de fasen die gepaard gaan met lastige momenten in het leven. En die zijn anders dan we gewend zijn uit de ‘traditionele’ zelfhulpboeken: “Het gaat er niet om dat je zo snel mogelijk weer gelukkig en succesvol bent, zo werkt het gewoon niet. Dan stap je eigenlijk over je gevoel heen.” Volgens de coach moet je de teleurstellingen in je leven eerst verwerken. En dat proces “begint bij bewustwording en acceptatie”.

Je hoeft niet succesvol en gelukkig te zijn

Maar nog belangrijker vindt Klipp dat er ruimte komt om milder te zijn voor onszelf. “We moeten onszelf toestaan om even niet gelukkig en succesvol te zijn. Daarop lijkt nog een taboe te rusten in onze samenleving: ergens moeite mee hebben of je even niet gelukkig voelen. Dat vind ik jammer en onterecht.”

‘Maak ruimte om te denken’

“Ik merkte zelf  dat er ruimte kwam om aan andere dingen te denken toen ik accepteerde dat ik vastliep in het schrijfproces”, gaat de psycholoog verder. “Dan pas kun je jezelf afvragen: waar verlang ik naar? Maar gun jezelf dus eerst de tijd om je rot te voelen, even niet succesvol en gelukkig te zijn én om gewoon aan te modderen.”

Het boek van Lennart Klipp:

Effectief aanmodderen

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Lennart Klipp

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Sinterklaasje kom maar binnen: zo heb je je surprise eindelijk een keer wél op tijd af
Advertorial

Sinterklaasje kom maar binnen: zo heb je je surprise eindelijk een keer wél op tijd af

Betekent Sinterklaasavond voor jou kilo's aan pepernoten en vrolijkheid, maar ook stress omdat je ieder jaar weer een originele surprise wilt maken? En dat toch altijd weer meer tijd kost dan gedacht. 

Lees dit ook even

Please update your browser