Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Ted Noten heeft tentoonstelling in Museum het Vrijthof: 'Sieraad kan ook zonder diamanten prachtig zijn

Ted Noten heeft tentoonstelling in Museum het Vrijthof: 'Sieraad kan ook zonder diamanten prachtig zijn"

Een doorschijnende acrylaat-tas met daarin een geweer of een blok waarin een dood muisje gevangen zit dat een parelketting draagt. Het werk van kunstenaar Ted Noten is allesbehalve saai te noemen.

| Michel Pierre Laffite

Vanaf 1 maart tot en met 19 augustus 2018 is er een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien in het Maastrichtse Museum het Vrijthof.

Lees ook
Perfecte trend voor de huidige kou: gebruik je deken als modeaccessoire

Kruising tussen mode en kunst
Veel mensen zijn fan van Teds werk en werp één blik op zijn werk om te zien waarom. Zijn werk valt op, is humoristisch én modieus. “Als jongeling heb ik in Athene op straat zelfgemaakte sieraden verkocht aan toeristen, zo ben ik in het vak gerold en wilde meer. Mode en sieraden gaan samen en vertellen beide iets over de identiteit van de drager. Daarnaast is humor mijn voordeur, want het is universeel en het verbindt mensen. Mensen verwonderen over de combinatie van materialen met een luchtig “sausje’ erover. Later pas komen de meerlagige betekenissen naar boven. Een sieraad kan ook zonder diamanten en goud prachtig zijn.”

Veel bereikt
Het werk van Ted Noten wordt wereldwijd tentoongesteld en verkocht. Is er iets waar hij met name trots op is? “Ik ben trots op het diadeem dat ik heb gemaakt voor de toenmalige kroonprinses (en inmiddels koningin) Máxima. Dit ontstond als inzending voor een ontwerpwedstrijd die het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch uitschreef. Met dit ontwerp won ik de competitie. Mijn  ontwerp baseerde ik op een bestaande ‘Bad Boy’ plastic polohelm, die voor de gelegenheid werd verchroomd. Al fantaserend dat de kroonprinses de helm zou dragen wanneer zij er met haar echtgenoot op uit zo trekken. Mocht zij door paparazzi worden achtervolgd, zoals destijds prinses Diana, dan zou de helm haar beschermen. Bovendien zou ze permanent een diadeem bij zich hebben: dat ik had  uitgezaagd uit de helm en het kleinood kon naar believen uit de helm kan worden gehaald, of er weer in terug worden geplaatst. In de ‘parels’ op de tiara zijn de profielen uitgesneden van haar voorgangers, de vijf vrouwen die eerder een Oranje trouwden. Toch mooi dat je een goedkope brommerhelm kunt transformeren tot klassieker.”

Lonkt het buitenland?
Hoewel Ted internationaal veel succes heeft, woont hij nog steeds in Nederland. “Je hoeft tegenwoordig echt niet meer naar het buitenland om succesvol te zijn. Globalisten zijn we, zo ook mijn kunst. Mijn werk wordt verkocht in galeries en ook op beurzen in het buitenland en het is nog maar zelden dat een conservator van een museum of een verzamelaar op het atelier komt. Internet brengt mijn werk wereldwijd zichtbaar. En vergeet niet dat er in Nederland ook kunstverzamelaars zijn die moderne kunst verzamelen. Vooral de nieuwe generatie is nieuwsgierig en wil zich verdiepen in de actuele kunst, waar ik overigens erg blij mee ben.”

Wat hierna?
Momenteel is er een tentoonstelling te zien op het Vrijthof. Is Ted al bezig met een volgend project? “Jazeker, er komt een tentoonstelling van 12 Verstillingen. Een op het Vanitas-principe gedragen 12 tafelstukken waarin dieren, parels, bladgoud, planten, velerlei materialen schetsmatig bij elkaar zijn gebracht. Dit wordt meer autonoom werk een tussenstation naar nieuw sieraden-werk.”

SNACKS | MODE | BEKEND | INTERVIEW | CULTUUR

Bron: LINDAnieuws | Foto: Ted Noten

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser