Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Filosoof Stine Jensen (46) over falen en hoe zij merkte dat het moeilijk is daarover te praten

Filosoof Stine Jensen (46) over falen en hoe zij merkte dat het moeilijk is daarover te praten

Iedereen die last heeft van prestatiedruk krijgt vanaf vandaag steun in de vorm van een nieuwe webserie: ‘Cv der mislukkingen’.

| Tim van Erp

De VPRO en NPO 3 maken die reeks samen in het kader van de TrueSelfie-weken van de NPO.

Lees ook
Sophie Hilbrand wil depressiviteit bespreekbaar maken: ‘Het hoeft niet áltijd goed te gaan’

Taboe van falen
Falen (en dat toegeven) bevindt zich vaak nog in de taboesfeer. Daarom doen in Cv der mislukkingen meerdere bekende, succesvolle Nederlanders een boekje open over alles wat niet goed ging in hun carrière. Eén van hen is filosoof en televisiemaker Stine Jensen, die eerder het boek Go East over het onderwerp schreef. Ook stond zij in maart op het Utrechtse Faal Festival, waar zij over haar ervaringen vertelde. LINDAnieuws belde met haar.

Ervaringsdeskundige
“Acht jaar geleden ging ik zelf onderuit”, vertelt ze. “Ik had twee banen, nam te veel hooi op mijn vork. Ik verdiepte me toen in oosterse filosofie en kreeg zo een andere blik op mijn haperende lichaam.” Daar schreef zij het boek Go East over. Op welke manier kijkt Stine nu zelf anders naar falen? “Ik zie het niet meer als mislukking. Die term wil ik eigenlijk schrappen. Falen hoort er volkomen bij, we moeten het niet zo onderscheiden in geluk en ongeluk.

Lees ook
Bizar: tv-maker Stine Jensen doet cursus doodgaan in Zuid-Korea

Kwetsbaar
“Een van de moeilijkste dingen waar ik tegenaan liep is om hulp vragen”, vertelt ze. “Je stelt je kwetsbaar op, laat zien wat je echt voelt, en dat is lastig: je schaamt je omdat je bepaalde dingen niet aan lijkt te kunnen. Toch merkte ik dat veel mensen bij wie ik het ter sprake bracht het wel herkenden. Het wordt dus echt tijd dat falen uit de taboesfeer wordt gehaald.”

Druk van buitenaf
Stine noemt het voorbeeld van de Deense topkok René Redzepi. “Zijn restaurant Noma in Kopenhagen werd vier keer tot beste restaurant ter wereld uitgeroepen. Dat legt nogal wat druk op je: elke avond verwachten de gasten de allerbeste gerechten. Hij ervoer die druk enorm en besloot daarom een speciale avond te organiseren voor zijn personeel, waarop zij allemaal willekeurige gerechten mochten uitproberen én daarbij mochten falen. Bloemkool met ijs, ik noem maar wat. Maar natuurlijk hoopten zij toen tóch stiekem op een heerlijke combinatie te stuiten. Dat is het paradoxale: zelfs als je weet dat je mag falen, heb je het idee dat je er succes uit moet halen.”

Succesvol einde
Dat is een probleem, stelt Stine. “De heersende opvatting is: alleen door te falen, kun je groeien. Als mensen toegeven dat ze ergens in hebben gefaald, zetten ze daar vaak tegenover dat het wel leidde tot iets positiefs. Vaak is het ook zo dat we ervan leren, maar we moeten óók leren om het te accepteren als er iets niet lukt.” Dat dat voor veel mensen moeilijk is, komt door én blijkt uit social media, zegt ze. “Als we nu zogenaamde ‘mislukkingen’ delen, is het vaak grappig bedoeld. Het voornamelijke doel is dan niet openhartig zijn, maar likes krijgen.”

Cv der mislukkingen is vanaf vandaag hier te bekijken.

Lees ook
Herkenbaar: Stine twijfelt over haar rol als single moeder

In LINDA.tv’s De Mobiel Van praatte Chantal Janzen over háár faalangst:

NIEUWS | TV | BEKEND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Stef Nagel

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser