interview

Karlijn kreeg een paniekaanval op straat: 'Ik werd in een politiecel gezet'

Karlijn kreeg een paniekaanval op straat: 'Ik werd in een politiecel gezet'

Zaterdag organiseert ‘Filosofie Magazine’ voor het derde jaar op rij het Waanzin Festival. Daar zal socioloog Karlijn Roex vertellen waarom een beetje chaos en verwarring nodig is in een ‘normaal’ functionerende samenleving.

| Erik van Dam

Roex weet er alles van. Zelf werd ze al meerdere keren van de straat geplukt.

Openbare orde

“Verwarde personen hebben me altijd al geïntrigeerd. Het thema wordt zo vaak gekoppeld aan de openbare orde. Is er een verward persoon, dan is de openbare orde in het geding. Terwijl het soms alleen afwijkt van wat mensen normaal vinden. Ik maak me daar zorgen over en ik ben niet de enige. De GGZ laat steeds duidelijker horen dat ze met de term ‘verward’ niet veel kunnen. Ze wijzen er vaker op dat die mensen hulp nodig hebben, maar ook zeker niet altijd. De GGZ is er niet om bij iedereen continue afwijkend gedrag te corrigeren.”

Paniekaanvallen

“Ik heb er zelf mee te maken gehad. In 2009 gebeurde dat voor het eerst. Ik was overspannen, had last van paniekaanvallen. Ook in openbare ruimtes. De eerste keer dat ik dat meemaakte, was ik bij een zorgcentrum, in een woonwijk. Ik kwam binnen om iets simpels te vragen: mijn sleutel had ik in huis laten liggen en mijn telefoon lag ook nog thuis. Ik wilde vragen of ik bij hen even iemand mocht bellen, maar dat wilden ze niet. Toen raakte ik compleet in paniek, want ik had allerlei spullen in huis liggen die ik nodig had.”

Hulpdiensten gebeld

“De mensen daar maakten zich ontzettende zorgen om mijn paniekaanval. Ze belden de hulpdiensten, omdat ze dachten dat ik geen controle meer had over mezelf en helder kon nadenken. De enige die op dat moment bereikbaar was, was kennelijk de politie. Zij werken met codes en voorschriften en konden me denk ik om die reden niet laten gaan, ondanks dat ik alweer rustig was. Ze namen me mee naar het bureau en daar werd ik in een politiecel gezet. Dat is best een enge ervaring en ik raakte daardoor juist weer in paniek. Uiteindelijk mocht ik naar huis, nadat ik de psychiater ervan had overtuigd dat het weer goed met me ging.”

Midden op straat

“Ik heb in de jaren hierna vaker last gehad van paniekaanvallen. Daarbij heb ik gemerkt dat er anders wordt omgegaan met verwarde personen. Ik heb het idee dat mensen steeds sneller de politie inschakelen. Mensen lijken intoleranter of alerter te zijn geworden. Met de campagne Meer oog voor elkaar is dat alleen maar sterker geworden. Agenten kunnen nu beter omgaan met mensen die een paniekaanval hebben, maar nog steeds niet optimaal. Ze zijn toch nog vaak bang voor afwijkend gedrag.”

Festival van de Waanzin

‘Zaterdag wil ik tijdens het Festival van de Waanzin het debat opstarten en gaande houden. Ik wil de nieuwsgierigheid aanwakkeren van mensen naar afwijkend gedrag, anders leren we elkaar nooit begrijpen. We moeten leren dat de dingen die afwijken van het normale, niet betekenen dat we het meteen niet moeten tolereren. Zo kunnen mensen natuurlijk nooit vrij zijn.”

Lees ook

GGZ-instelling biedt in brief excuses aan voor zelfdoding 31-jarige vrouw

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | INTERVIEW | LIJF & LEDEN

Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser