Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Samantha (27) heeft MS en doet mee aan 'Je Geld of Mijn Leven': 'Ik wil áltijd moeder kunnen zijn'

Vanavond voor het eerst op de buis: het EO-programma ‘Je Geld of Mijn Leven’, waarin vier mensen de kijker om geld vragen voor een onbetaalbare behandeling. De crowdfunding is hun laatste kans op serieuze verbetering van levenskwaliteit, levensverlenging of genezing.

| Marloes van Wijnen

Eén van de deelnemers is Samantha Jaeggi-Werther (27), die al zeven jaar MS heeft en een stamceltransplantatie moet ondergaan om een rem op haar ziekte te zetten. Wij belden haar op.

Samantha:

Samantha, deelnemer van Je Geld of Mijn Leven

Verlamd van de ene op de andere dag

Toen Samantha op twintigjarige leeftijd last kreeg van haar rechterbeen, lachte ze er nog een beetje om. “Het deed niet erg veel pijn, het voelde gewoon een beetje raar, en ik had een klapvoet (moeite met het optillen van je voet, red.)”, vertelt Samantha. Pas toen het gevoel in haar been vier dagen later zo goed als verdwenen was, trok ze aan de bel. “Het was een zondag, dus ik moest naar de huisartsenpost. Die stuurde me door naar mijn eigen huisarts. Maar voordat ik die maandag een afspraak kon maken, werd ik om half 8 ’s ochtends door mijn huisarts zelf gebeld. De situatie was ernstiger dan ik dacht.”

Lees ook

Nieuw EO-programma volgt mensen die crowdfunding als laatste kans op genezing zien

Een hersentumor of MS

“De huisarts vertrouwde het niet, en stuurde me direct door naar de spoedeisende hulp. Ik kon nog niet in de wachtkamer gaan zitten, of de artsen kwamen al naar me toe. ‘Het is een hersentumor of MS’, zeiden ze. Dat kwam binnen als een bom.” Na een MRI bleek het MS te zijn. “Ik kreeg meteen een kuur, in de vorm van een infuus, die gelukkig goed aansloeg.” Maar Samantha bleek een agressieve vorm van MS te hebben, en dus werd het al snel duidelijk dat die kuur niet zou blijven aanslaan.

Leven in onzekerheid en angst

“Mijn leven stond compleet op z’n kop. Ik moest terug verhuizen naar mijn moeder, en kon ineens heel veel dingen niet meer, zoals uitgaan.” Toch zei ze tegen haar moeder: “We gaan niet bij de pakken neerzitten”. “Ik ben niet somber en depressief ingesteld, maar natuurlijk ben je verdrietig. De ziekte leidt tot onzekerheid en angst, omdat ik niet weet wat er gaat komen. Het kan zomaar dat ik morgen ineens niet meer normaal kan praten.”

Altijd moeder kunnen zijn

Sinds een jaar zit Samantha in een rolstoel. Twee jaar daarvoor, toen de vorm nog niet zo erg was, kreeg ze een zoontje (nu 3). Het opvoeden vanuit een rolstoel heeft inmiddels een beetje zijn weg gevonden, maar dat was wel even omschakelen. “Kinderen zijn flexibel, dus dat gaat gelukkig heel goed. Hij klautert veel, en wij zijn heel creatief, maar er zijn ook dingen die niet lukken. Zo kan ik mijn zoontje niet in bad doen. Dat is gewoon te zwaar voor mij. Maar ik wil natuurlijk áltijd moeder voor mijn zoontje kunnen zijn.”

Behandeling in het buitenland

Alleen een stamceltransplantatie biedt Samantha uitkomst. “Die reset je hele lichaam. Met andere woorden: dan stopt de MS. Ook bestaat er een kans dat ik weer iets beter word, en misschien zelfs weer kan lopen.” Maar het belangrijkste is dat Samantha door die behandeling in ieder geval niet zieker wordt. De transplantatie wordt alleen niet in Nederland uitgevoerd, omdat de behandeling nog te experimenteel zou zijn. Ze kan in Zweden terecht, maar dat kost haar 90.000 euro. En dat heeft ze niet.

Lees ook
Michelle (24) lijdt aan agressieve vorm van MS: ‘Mijn zekerheid is dat alles onzeker is’

‘Je Geld of Mijn Leven’

“Ik ben al een paar jaar bezig om het geld bij elkaar te krijgen, maar verder dan 10.000 euro kom ik niet. En de tijd dringt.” Om voor de behandeling in aanmerking te komen, mag je namelijk niet langer dan tien jaar MS hebben. Ook mag de situatie van Samantha niet veel meer verslechteren, want ook dan is de behandeling geen optie meer. Het was dan ook een euforisch moment toen Samantha door de EO werd gebeld dat ze was geselecteerd voor het programma Je Geld of Mijn Leven. “Dit is mijn laatste kans, en die is letterlijk van levensbelang.”

De eerste uitzending van Je Geld of Mijn Leven, waar we kennismaken met de vier deelnemers, zie je vanavond om 20.30 uur op NPO1. Wil je al doneren? Dat kan hier.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Still uit de video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser