Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Deze oncoloog geeft tips om kanker te herkennen: 'Het is zó belangrijk je lijf te kennen'

Deze oncoloog geeft tips om kanker te herkennen: 'Het is zó belangrijk je lijf te kennen'

Een oplettende Amerikaanse arts spotte deze week een verdacht plekje in de hals van een vrouw op tv en zocht contact met haar. Maar ook zelf kun je een heleboel doen om kanker te herkennen, stelt Anja Timmer-Bonte (50), oncoloog bij het Radboudumc in Nijmegen. 

| Elisa Heisen

Het belangrijkste is om je lichaam goed te leren kennen, vertelt Anja ons.

Lees ook
Mariekes moeder ‘ontdekte’ kanker bij dochter, die toen 37 weken zwanger was

Lichaam kennen

Als je je lichaam goed kent, zouden onregelmatigheden je eerder op moeten vallen. ”Ik zeg altijd: ken je lijf en wees je bewust van veranderingen.” Het is volgens Anja onder meer belangrijk om te weten waar je moedervlekken en knobbels zitten. Ook het regelmatig doen van zelfonderzoek kan helpen. ”Veel vrouwen onderzoeken hun borsten al, maar je hebt ook een groep vrouwen die van elk bobbeltje in paniek raakt en naar de huisarts gaat. Daarom is het belangrijk om de knobbels en bobbels van je lichaam al te kennen.”

Vage klachten

Volgens Anja zijn de meeste kankersoorten vaak moeilijk te herkennen, omdat mensen vaak vage klachten hebben. ”Meestal zijn het klachten die ook simpelweg door iets anders, minder gevaarlijks, te verklaren zijn. Dat maakt het lastig.” Toch is er een aantal algemene klachten waarbij je direct aan de bel moet trekken. ”Bijvoorbeeld wanneer je aanhoudend gewichtsverlies hebt zonder dat je daar je best voor doet. Ook als je extreem moe bent en rust niet helpt, en als je pijnklachten hebt die je niet kunt verklaren, moet je zo snel mogelijk naar de huisarts.”

Lees ook
Arts spot gezwel bij vrouw op tv en brengt haar op de hoogte via Facebook

Screening

Anja raadt het mensen ook aan om mee te doen aan bevolkingsonderzoeken. Deze tests, ook wel screening genoemd, worden gedaan om kanker op te sporen in een vroeg stadium, waardoor de kans op overleven aanzienlijk kan stijgen. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld een uitnodiging om mee te doen aan een baarmoederhalskanker- of borstkankerbevolkingsonderzoek en iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt om de twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan het op tijd herkennen. Volgens Anja is het daarom belangrijk dat je er een gezonde levensstijl op nahoudt. ”Eet veel groente en fruit, en beweeg veel. De standaarddingen eigenlijk. Iedereen weet dat je kanker kunt krijgen van roken, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden.” Ook zegt ze uit te kijken met rood vlees en alcohol. ”Hoewel naar dat laatste nog maar weinig onderzoek is gedaan. Eigenlijk weten we niet of af en toe een glaasje alcohol drinken nou gezond is of juist niet.”

Lees ook
Doorbraak: voor het eerst is een borstkankerpatiënt genezen door immuuntherapie

Aanspreken

De situatie van de toegewijde Amerikaanse arts is voor haar herkenbaar. ”Soms loop je ergens en dan zie je iets dat niet klopt. Vervolgens kom je voor een dilemma te staan. Zeg je er wat van, of niet?” Volgens Anja is die keuze lastig. ”Sommige mensen zitten daar helemaal niet op te wachten, of ze kunnen juist al in behandeling zijn.” Toch heeft ze zelfs ook weleens haar mond opengetrokken. ”Dat was tijdens mijn zomervakantie, in het zwembad. Ik zag een vreemd plekje bij iemand en sprak die persoon erop aan. Diegene kon het wel waarderen. Dat geeft hoop om de volgende keer opnieuw iemand aan te spreken.”

NIEUWS | GEZOND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser